Зураб Аласанія розповів франківцям що таке суспільне мовлення


Сьогодні в Івано-Франківську в рамках круглого столу обговорили перспективи впровадження суспільного мовлення.

Основні тези законопроекту про суспільне мовлення, який завтра мають розглянути у Верховній Раді озвучив  генеральний директор Національної телекомпанії України Зураб Аласанія:

«Державне мовлення належить діючій владі. Якою б вона не була, державне мовлення належить їй. Суспільне мовлення належить державі. Наче крихітна різниця, але вона є. Державне мовлення фінансується бюджетом і контролюється діючою владою. Суспільне мовлення фінансується бюджетом, рекламою, абонентною платою і контролюється Наглядовою радою. Доступ до державного мовлення отримують ті, кому дозволяє діюча влада. Доступ до суспільного мовлення отримають всі на рівних не корумпованих умовах».

Важливим елементом функціонування суспільного мовлення в Україні на думку Аласанії має стати співфінансування суспільних мовників.

«Я наголошую на бюджетному фінансуванні, рекламі і абонплаті, бо це лежить в основі незалежності. Якщо ми  маємо одне джерело, то ми «попали». Тоді той, хто фінансує буде диктувати нам що робити,» - наголошує Аласанія.

Щоб забезпечити незалежність суспільних мовників від держави, законопроектом передбачено пряме фінансування від держави окремим пунктом бюджету.

Перші чотири роки функціонування суспільного мовлення в Україні все фінансування візьме на себе держава. За цей час, переконаний Аласанія, населення зможе оцінити роботу таких ЗМІ і визначитися чи потрібні вони їм і чи готові вони долучитися до їх співфінансування.