Депутати відправили недоторканність у Конституційний суд


Верховна Рада ухвалила постанову про направлення до Конституційного суду для отримання висновків законопроект, який передбачає внесення змін до Конституції України щодо скасування депутатської недоторканності та обмеження її у суддів.

За це проголосували 365 народних обранців, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Законопроектом №1776 "Про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України та суддів" пропонується виключити зі ст. 80 Конституції України положення, якими передбачено гарантії депутатської недоторканності.

Також документом вносяться зміни до ст. 126 Конституції України і передбачається, що суддя без згоди Вищої ради юстиції не може бути затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до винесення обвинувального вироку судом.

Однак, згідно з законопроектом, такий імунітет судді не поширюватиметься на випадки затримання при вчиненні суддею або безпосередньо після вчинення ним тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи.

Крім того, ст. 129 Конституції доповнюється положенням про те, що притягнення суддів до юридичної відповідальності здійснюється на загальних підставах.

Водночас пропонується закріпити інститут функціонального імунітету судді, за яким судді не можуть бути притягнуті до юридичної відповідальності за діяння, вчинені у зв'язку зі здійсненням правосуддя, крім випадків ухвалення завідомо неправосудного судового рішення, порушення присяги судді або вчинення дисциплінарного правопорушення.

За словами народного депутата Руслана Князевича, цей законопроект має отримати висновок Конституційного суду щодо відповідності його положень статтям 157 та 158 Конституції України.

Водночас спікер Володимир Гройсман наголосив, що законопроект може бути ухвалений в цілому у вересні 2015 року.

Нагадаємо, це вже не перша спроба депутатів скасувати недоторканність.

Одразу за два роки після того, як ця норма була прописана в Конституції, особливого статусу були позбавлені депутати місцевих рад. Пізніше Леонід Кучма висував ідею скасування недоторканності у своїй передвиборчій програмі, і у 2000 році навіть виніс її на всеукраїнський референдум. 89% опитаних тоді висловилися за обмеження депутатської недоторканності, проте Верховна Рада так і не внесла змін до законодавства.

Оскільки скасування недоторканності передбачає внесення змін до Конституції, це питання має спершу розглянути Конституцій суд. Депутати вже тричі зверталися туди з подібними законопроектами і тричі отримували позитивний висновок суддів. КСУ у своїх висновках від 10 вересня 2008 року № 2-в/2008, від 1 квітня 2010 року № 1-в/2010, від 27 серпня 2012 року № 2-в/2012 визнав такими, що відповідають вимогам статей 157 і 158 Конституції України, законопроекти про внесення змін до Основного закону щодо обмеження депутатської недоторканності. Однак питання досі відкрите.

Зауважимо, що за всі роки незалежності парламент позбавив недоторканності лише кількох депутатів: у 1994 році Юхима Звягільського, 1999 – Павла Лазаренка, 2000 – Миколу Агафонова та Віктора Жердицького. Влітку 2014 року недоторканності позбувся Олег Царьов. Окрім цього, у 2009 році Верховна Рада позбавила повноважень і, відповідно, імунітету народного депутата Віктора Лозінського, який скоїв тяжкий злочин, але він особисто написав заяву.

Обмеження суддівської недоторканності значно менше обговорювалося  в українському суспільстві. Та європейські інституції неодноразово наголошували на необхідності надання суддям функціонального імунітету (щодо притягнення до відповідальності за дії, вчинені у процесі виконання суддівських функцій), а також передачі повноважень щодо позбавлення імунітету судді від Верховної Ради України до Вищої ради юстиції.