Франківські екоактивісти створили 470 станцій моніторингу повітря


Понад 50 % ринку громадського моніторингу якості повітря в Україні належить франківським винахідникам з ГО "Фрі Ардуіно". Щодня 250 їхніх станцій, розміщених по всій Україні, передають інформацію про стан повітря через онлайн-карту.

Про це повідомив куратор громадського моніторингу якості повітря EcoCity Олексій Трелевський, пише Суспільне Карпати.

"Ми були першими в Україні, хто понад два роки тому започаткував громадський моніторинг якості повітря в Україні. Все почалося із гуртка робототехніки. Ми з учнями-винахідниками розробили соціальний проєкт моніторингу і подалися на грант в Urban Space 100. Проєкт підтримали. З того часу ми виготовили 470 станцій моніторингу", - каже Трелевський.

Серед приладів моніторингу EcoCity - стаціонарні та мобільні станції. До прикладу, станція Sapphire-32 вимірює понад 15 показників - рівень пилу, формальдегіду, оксиду азоту, аміаку, вуглекислого та інших газів, радіаційний фон, летючі органічні частки, приземний озон, рівень шуму, а також температуру, вологість, атмосферний тиск.

Роль івано-франківських винахідників та екоактивістів у громадському моніторингу повітря обговорили під час 5-денної міжнародної онлайн-конференції "Промислове забруднення повітря в Україні: що ми можемо зробити разом?" (Україна -Прага). Захід стартував в Івано-Франківську і продовжиться у Запоріжжі, Нікополі, Краматорську та Харкові. Конференція є підсумковим заходом дворічної українсько-чеської співпраці в межах проєкту "Чисте повітря для України".

За словами Олексія Трелевського, прилади громадського моніторингу якості повітря EcoCity є унікальними, адже базуються на власних авторських розробках, і при цьому аналізують найбільшу кількість забруднювачів порівняно з іншими станціями моніторингу.

Основним забруднювачем повітря, за словами Трелевського, є промисловість. До трійки найбільших належать Криворізький "Арселоміттал", Маріупольський металургійний комбінат і Бурштинська ТЕС, що на Прикарпатті.

"Коли керівником Бурштинської ТЕС був ще теперішній прем’єр-міністр Денис Шмигаль, відбулося обговорення впливу підприємства на довкілля, що проводилося у зв’язку з реконструкцією золовідвалу. Я запитав Шмигаля, чи будуть під час цієї реконструкції використовувати оцінку якості повітря. Тому що сама реконструкція передбачала збільшення шкідливих викидів і при цьому потрібно обов’язково моніторити якість повітря. У відповідь почув, що чинне законодавство не вимагає такого моніторингу. Тому виходить, що ТЕС працює, електрика постачається за кордон, але про якість повітря наші чиновники досі не задумуються. Тобто відповідної реакції ще немає, однак у цьому напрямку вже йдуть позитивні зрушення. Як розповіла під час конференції заступниця міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Ірина Ставчук, у Кабміні уже складена дорожня карта впровадження моніторингу повітря. Тобто робота йде. Але наскільки затягнеться її імплементація невідомо, адже через пандемію на це не вистачає коштів", - зазначив Трелевський.

За словами куратора EcoCity, після того, як в Україні повністю сформується концепція державного моніторингу повітря, громадський міг би його доповнити і стати лакмусовим папірцем для суспільства у разі недостовірних даних від підприємств-забрудників.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!