На Прикарпатті реалізується масштабний проект з протидії торгівлі людьми


Живий інтерес франківчан до арт-інсталяції “Невидимі” показав, що люди мало знають про проблему торгівлі людьми. Для багатьох вона є нудною та нецікавою, сухою статистикою. “Невидимі” розповідають реальні історії реальних людей, які поїхали закордон на роботу і стали рабами, тому виставка зацікавила багатьох.

Чиновники сьогодні також не завжди добре обізнані зі своїми обов'язками та не завжди можуть надати необхідну допомогу жертві торгівлі людьми. Щоб допомогти державним структурам ефективно співпрацювати у протидії торгівлі людьми, Карітас розпочав на Прикарпатті масштабний проект у співпраці з департаментом соцполітики Івано-Франківської облдержадміністрації. далих від работоргівлі теоретично, то на практиці механізми захисту цих людей потребують вдосконалення. Проект “Впровадження механізму взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області” покликаний зробити допомогу постраждалим від работоргівлі максимально ефективною. Проект розпочався у жовтні 2014 року і триватиме до лютого 2016 року.

Благодійний фонд “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ” займається проблемою протидії торгівлі людьми з 2004 року. Як повідомив директор Карітасу отець Володимир Чорній, за цей час Консультативний центр допомоги постраждалим від торгівлі людьми надав комплексну допомогу 161 особі, яка стала жертвою работоргівлі. “До 2009 року клієнтами Центру були здебільшого жінки, які зазнали сексуальної експлуатації, але з 2009-го Карітас розпочав роботу з надання реінтеграційної допомоги для чоловіків, які переважно зазнавали трудової експлуатації. З кожним роком потерпілих чоловіків стає все більше”, – зазначив отець Чорній.

У 2014 році проблемою протидії торгівлі людьми в Івано-Франківськй області  почав займатися департамент  соціальної політику, якому цю функцію передав департамент  освіти, науки, сім’ї, молоді та спорту. “Держава може багато чого, але далеко не все. Співпраця з громадськими організаціями, які вже давно займаються цією проблемою для нас є дуже важливою, бо ми розуміємо, що без такої співпраці досягти доброго результату буде неможливо”, – зауважила на прес-конференції з приводу старту Проекту Аліса Юрченко, заступник начальника управління – начальник відділу у справах інвалідів та організації соціальних послуг департаменту соціальної політики ІФОДА.
Аліса Юрченко наголосила, що сьогодні проблема протидії торгівлі людьми на Прикарпатті ускладнюється тим, що в області проживає чимало переселенців. “Страждають від торгівлі людьми переважно люди соціально незахищені, які виїжджають працювати за кордон, щоб покращити своє матеріальне становище. Сьогодні на Прикарпатті офіційно зареєстровано 3172 переселенці зі сходу України та Криму. Лише 448 з них звернулися в центр зайнятості, і лише 96 були працевлаштовані. Тому можна стверджувати, що ми маємо потенційну категорію осіб, які в умовах соціальної незахищеності можуть стати жертвами торгівлі людьми", – зазначила Аліса Юрченко. Діти з родин переселенців також у групі ризику: «Серед переселенців на Прикарпатті – 989 дітей. Із арт-інсталяції „Невидимі“ ми дізналися, що жертвами торгівлі людьми стають також діти. Їх втягують у жебракування».

Проблема торгівлі людьми є надзвичайно актуальною в Україні. Лише до Міжнародної організації з міграції з 2000 по 2014 роки звернулося 10945 українців, які стали жертвами торгівлі людьми. За 2014 рік виявлено 903 постраждалих. На Прикарпатті за період з 2004 року по сьогодні виявлено та надано допомогу 161  особам постраждалих від торгівлі людьми. В останні 2 роки 12 постраждалих були перенаправлені працівниками Карітасу  до посадових осіб, відповідальних за процедуру встановлення статусу особи, яка постраждала від торгівлі людьми. За результатами  співпраці Міністерством соціальної політики України 6-м з них надано статус жертв торгівлі людьми.
Особа, якій Міністерство соціальної політики надає статус постраждалої від торгівлі людьми, має право на безкоштовне навчання, допомогу  у працевлаштуванні, медичну допомогу. Також їй надається одноразова матеріальна допомога у розмірі 1 прожиткового мінімуму.

Щоб допомогти жертві торгівлі людьми якомога швидше вирішити усі проблеми, з якими вона зіткнулася з вини работоргівців, в рамках Проекту створені мультидисциплінарні групи, до яких входять фахівці різноманітних державних та недержавних структур. До прикладу, якщо людині потрібно знайти роботу, запрошуються представники центру зайнятості, треба виробити новий паспорт — представники міграційної служби, потрібна медична допомога — долучається управління охорони здоров'я. За подальшу реабілітацію людини відповідають працівники центрів соціальних служб та молоді, які також залучають психологів. Юридичний супровід в суді надають адвокати, послуги яких оплачує Карітас та Представництво  Міжнародної організації з міграції  в Україні.
Усі фахівці працюватимуть разом над тим, щоб якомога швидше повернути постраждалу від торгівлі людьми особу в суспільство, щоб вона відчувала себе повноцінною і не відчувала себе чужою, приниженою чи упослідженою, – акцентує керівник  Проекту Людмила Сівецька, працівник БФ “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ”.

Постраждала особа має вибір, куди їй звернутися — до правоохоронних органів, в обласний чи районний департамент соцполітики, в Карітас чи службу у справах сімї дітей та молоді. Важливо, щоб кожен працівник цих структур зміг надати людині потрібну інформацію і розказати про те, яку допомогу і де вона може отримати. “Наша мета — досягти того, щоб у працівника відповідної структури не виникало здивування, коли до нього прийде постраждала особа і попросить про допомогу”, – наголошує Людмила Сівецька.

Оскільки для багатьох посадовців проблема торгівлі людьми є новою та невідомою, основним етапом проекту є навчання працівників, які відповідають за встановлення статусу особи, її подальшу реабілітацію та надання їй комплексної допомоги. Зокрема, проектом передбачено у 2015 році провести 7 тренінгів для 125 спеціалістів мультидисциплінарних груп з цілої області. Проектом передбачено також проведення тренінгу  для тренерів – найбільш активних  учасників попередніх тренінгів, які продовжуватимуть в районах проводити профілактичні та превентивні заходи з  попередження торгівлі людьми  у районних центрах Прикарпаття.

Важливу роль у виявленні жертв торгівлі людьми відіграють правоохоронні органи. Втім, на жаль, далеко не всі потерпілі повідомляють про злочин. Начальник сектору протидії торгівлі людьми УМС в Івано-Франківській області Петро Михайлюк подякував Карітасу за співпрацю. “Карітас відіграє дуже важливу роль у боротьбі з торгівлею людьми. Коли ми виявляємо правопорушення, всіх потерпілих скеровуємо до Карітасу для проходження подальшої адаптації. Карітас спонукає людей не закриватися у своїй біді і співпрацювати з правоохоронними органами у розкритті злочину”.

Серед основних причин торгівлі людьми на Прикарпатті Петро Михайлюк назвав необізнаність людей з умовами легального виїзду закордон. “У зв'язку зі складною економічною ситуацією в Україні багато людей їдуть на заробітки закордон. Більшість із заробітчан — це люди з села, вони звертаються до сумнівних фірм чи посередників із працевлаштування, не перевіряють інформацію, не читають договори”.
Проектом передбачена широка інформаційна кампанія для населення Івано-Франківщини з проблем торгівлі людьми. Під час кампанії людям розкажуть про те, як легально працевлаштуватися закордоном, які документи для цього потрібні, як не потрапити до рук работоргівців та що робити, якщо це вже сталося. Також роз'яснять про можливості допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми.

Проект реалізує благодійний фонд «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» у тісному партнерстві з Департаментом соціальної політики ІФОДА за сприяння   Представництва Міжнародної організації з міграції та фінансується Європейським Союзом, Швейцарською конфедерацією, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Західний кур'єр