Прикарпатські громади вчитимуть проєктному менеджменту


Стартує спільний проєкт Івано-Франківської обласної ради та Громадської організації «Громадський центр «Еталон» щодо впровадження Школи проєктної діяльності для прикарпатських громад.

Як зауважив під час пресконференції з нагоди старту проєкту заступник голови обласної ради Василь Гладій, проєкт має на меті посилити компетенції посадовців органів місцевого самоврядування області з проєктного менеджменту для залучення ресурсів та реалізації проєктів для розвитку громад, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

"Обласна рада велику увагу звертає на проєктну діяльність. Цього року ми провели конкурс серед громадських інституцій. ГО "Еталон" стало переможцем. Це одна з найдосвідченіших організацій і знання, які вони нададуть громадам - безцінні. Вони вигравали сотні проєктів і мають досвід. Після реалізації цього проєкту, ми отримаємо ще більшу залученість органів місцевого самоврядування в конкурсах. В наш час є велика можливість залучати міжнародні кошти по проєктній діяльності. Сподіваємося цей проєкт буде успішним",- каже заступник голови облради.

Своєю чергою Володимир Попович – заступник директора департаменту – начальник управління Офіс децентралізації департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури Івано-Франківської обласної державної адміністрації, проєктному менеджменту не вчать в жодному ВНЗ.

"Ми зіткнулися з проблемою, що громади мало пишуть проєкти, бо не мають навичок, як це робити. Тому це дуже цікавий проєкт, який забезпечить якісну підготовку проєктів, які будуть входити до Плану заходів регіональної Стратегії до 2027 року. Будуть відбуватися зустрічі з представниками тергромад. Вони мають віднайти своє місце в Плані заходів до листопада. Зараз проблема, що тергромади хочуть запхати в План все, а ми хочемо навчити відібрати найкраще і поділити за часом: невідкладні заходи, першочергові заходи і перспективні плани. Тож ми будемо вчити наших менеджерів. Наскільки мені відомо, до нас ніхто такого не робив",- каже Попович.

Керівниця проєкту «Проєктна діяльність, як дієвий інструмент сталого розвитку громад Прикарпаття» Олена Зварич переконана, що не зважаючи, чи громада самодостатня, чи ні, вона потребує коштів для реалізації потреб.

"Знаючи, який у нас зараз стан, на перший план виступають проєкти для залучення коштів міжнародних донорів. Тергромади можуть співпрацювати між собою, щоб досягти результатів, але в нас в області всього 8 громад скористалися такою можливістю. В інших областях цифри значно вищі. Що ж стосується співпраці з закордонними партнерами, то в нас є близько 20 країн з якими були реалізовані 87 спільних проєктів. Водночас у сусідньому Закарпатті 257 міжнародних партнерів. Різниця, як бачите, велика. Наша область прикордонна і може реалізувати міжнародні проєкти набагато активніше. Зараз маємо використовувати час на благо області. Якщо є гуманітарна допомога - це гарна можливість започаткувати партнерські відносини. І навчити громади, як це робити і є наше завдання",- переконана експертка.

Водночас Голова правління центру "Еталон" Леся Аронець пояснила, що вирішили обрати проєктний менеджмент не просто так.

"В містах діють цілі департаменти і відділи, які працюють над написанням проєктів, водночас у сільських і селищних громадах навіть немає відповідальної людини яка б цим займалась. Тому ми акцентуємо на села і селища, які чули про це, але не пробували. Ми будемо вчити керівників тергромади, щоб вони зрозуміли, які люди змогли б пройти школу проєктного менеджменту по реалізації проєктів для органів місцевого самоврядування. Ми залучимо експертів, які поділяться своїми кейсами, будуть виступати менторами для написання проєктів. Загалом відбудеться 10 виїзних сесій по 6-7 громад. А вже у онлайн-школі візьмуть участь всі громади, їм будуть читати лекції, даватимуть домашні завдання і на завершення допоможуть підготувати проєкти",- каже Леся Аронець. 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!