Ярослава Ульванська: Мене болить, що добровольці досі не мають статусу учасників бойових дій...


Унаслідок неоголошеної війни Російської Федерації проти України на Донбасі перед нашою державою постали і гострі соціальні проблеми, пов’язані з необхідністю матеріальної підтримки сімей загиблих і поранених учасників АТО. Адже, скажімо, кількість прикарпатців, які полягли в обороні Вітчизни, сягнула вже 43 осіб, а поранених — 196.

Ці цифри озвучила минулого четверга на черговому засіданні обласного координаційного комітету допомоги учасникам АТО, які потерпіли під час бойових дій, та їхнім сім’ям в. о. директора департаменту соціальної політики ОДА, депутат обласної ради Ярослава УЛЬВАНСЬКА.

В оприлюдненій інформації вона детально зупинилась на різних аспектах соціального захисту таких сімей. Наголосила на тому, що владним структурам, волонтерам, благодійникам не можна ні на день залишати поза увагою потерпілих в АТО наших краян. А їх тільки останніми днями доставлено у Львівський військовий госпіталь 19 із пораненнями різного ступеня тяжкості. З цього приводу в. о. заступника голови облдержадміністрації ігор Пасічняк, який вів засідання комітету, і заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Зоя Ціхонь повідомили присутніх, що з’ясовано потреби поранених бійців, і представники обласної влади оперативно навідаються до них, привезуть те, що необхідно для лікування і створення хлопцям нормальних умов перебування в госпіталі. 

Одразу після засідання координаційного комітету кореспондент «Галичини» попросив Я. Ульванську розповісти про те, що роблять в області для підтримки бійців, потерпілих в АТО, та їхніх сімей.   

— Департамент соціальної політики ОДА, який ви, Ярославо Степанівно, нині очолюєте, аналогічні управління райдержадміністрацій та міськвиконкомів є основним приводним пасом механізму підтримки сімей загиблих і поранених в АТО наших краян. То яка на сьогодні ситуація з наданням допомоги сім’ям 43 загиблих в АТО прикарпатців?

— Ці сім’ї отримали вже грошові допомоги на загальну суму 14 млн. 671 
тис. грн., у т. ч. 11 млн. 049 тис. — із Держбюджету, 1 млн. 7 70 тис. із резервного й цільового фондів обласного бюджету, 1.111 тис. із районних, міських, селищних та сільських бюджетів, 741 тис. — з інших джерел (це кошти, що надійшли від доброчинців). 

Соціальні працівники на підставі документів із місцевих військкоматів надали статус «член сім’ї загиблого» 53 особам, і завдяки цьому 49 членам сімей призначено пенсію у зв’язку із втратою годувальника або ж підвищено її. 26 сім’ям надано пільги на оплату житлово-комунальних послуг. 

Водночас зазначу, що рідні кількох загиблих в АТО (переважно «майданівців», які поїхали добровольцями воювати на сході України) зіткнулися з труднощами при посмертному оформленні їм статусу учасника бойових дій — дехто ще з липня не може вирішити цього питання, хоча і звертається за відповідними довідками до командування добровольчих батальйонів. А отже, ці сім’ї наразі не отримали передбаченої у випадку загибелі сина або чоловіка в АТО грошової допомоги від держави. Ми розуміємо, яким сьогодні є їхній стан — не тільки матеріальний, а й морально-психологічний. Тож вирішили не чекати, поки цим полеглим на війні бійцям буде надано статус учасника бойових дій, а переказати і їхнім сім’ям по 100 тис. грн., як це передбачено обласною програмою підтримки сімей загиблих та поранених під час АТО у східних областях України. Вони мають подати відповідну заяву на ім’я голови облдержадміністрації, створена в нашому департаменті комісія відвідає ці сім’ї для ознайомлення з умовами їх проживання і на підставі її висновків та пропозицій голова ОДА видасть відповідне розпорядження. Вказана сума надійде на особовий рахунок матері, дружини чи іншого члена сім’ї, який потрібно відкрити в банку. 

— Знаю, що працівники вашої служби обов’язково складають соціальний паспорт сім’ї кожного загиблого в АТО після обстеження умов її проживання...

— Складено такі паспорти вже 39 сімей. Відповідно до зафіксованих у цих документах даних ми визначили їхні потреби не тільки щодо, власне, соціального забезпечення, а й надання їм медичних, побутових, освітніх та інших послуг. Першочерговою за своєю значимістю — аж для 19 таких сімей в області — є потреба в забезпеченні житлом, ще 9 сімей чекають на допомогу місцевої влади у проведенні поточного, 7 — капітального ремонту помешкань, 4 — у перекритті даху їхніх хат. 18 сім’ям загиблих в АТО необхідні путівки для санаторно-курортного лікування та відпочинку. Обласний центр зайнятості працевлаштував уже  6 із 7 членів таких сімей, котрі просили посприяти в цьому. 30 сімей виявили бажання отримати земельні ділянки для індивідуального будівництва в с. Поляниці Яремчанської міськради. 
 

— Журналісти на засіданні координаційного комітету почули, що вирішити це питання фактично неможливо, бо вільних ділянок у тому селі не залишилось, а наділяти їх за рахунок земель Карпатського національного природного парку не дозволяє природоохоронне законодавство...

— Справді, з вільними ділянками вкрай сутужно в Поляниці, біля якої розташований туркомплекс «Буковель», чи в обласному центрі. Але, гадаю, земельні ділянки для сімей загиблих в АТО прикарпатців можна знайти в Яблуниці, інших селах тієї ж Яремчанської міськради. Несуть, сказати б, і політичну відповідальність за недотримання свого слова, як справедливо зауважив на засіданні координаційного комітету його співголова Зіновій Шкутяк, ті сільські голови, котрі свого часу прилюдно обіцяли вишукати разом з місцевими депутатами ділянки для сімей полеглих в АТО односельців. Зрештою, перед Новим роком районним відділам земельних ресурсів було доручено проаналізувати те, наскільки можливо вишукати такі земельні ділянки в їхніх районах, за місцем проживання сімей загиблих на Донбасі бійців.

Також нагадаю, що обласна рада у прийнятому на своїй 33-й сесії зверненні до Президента України П. Порошенка та прем’єр-міністра А. Яценюка про статус бійців добровольчих формувань — учасників бойових дій у зоні АТО, їх соціальний захист  просить вилучити з державної власності зі зміною цільового призначення частину земель навчально-тренувального центру «Лисець» із подальшим зачисленням їх до земель комунальної власності для виділення під індивідуальне житлове будівництво учасникам бойових дій у зоні АТО. 
 

— Наскільки реальною є в нинішніх складних умовах можливість придбати за гроші з Державного чи обласного, місцевих бюджетів житло для сімей загиблих учасників АТО?

 — Кошти, передбачені в Держбюджеті минулого року на придбання квартир для сімей загиблих в АТО прикарпатців, надійшли в область аж наприкінці грудня. Ми їх оперативно через районні управління праці та соціального захисту населення виділили як матеріальну допомогу сім’ям загиблих бійців, і таким шляхом куплено для сімей загиблих ще три квартири. Це, так би мовити, на додаток до тих восьми квартир, які придбали раніше — одну з них в Івано-Франківську за скооперовані кошти з обласного й міського бюджетів для сім’ї загиблого на сході України начальника штабу 5-го батальйону територіальної оборони Юрія Барана. 
 

— Працівники вашої служби складають соціальні паспорти і сімей поранених учасників АТО, та й з ними самими спілкуються, якщо є така можливість. Які проблеми найбільше турбують ці сім’ї?

— Серед 196 сімей поранених найбільше — 113 — потребують матеріальної допомоги, 55 — придбання житла,  32 — капітального та поточного ремонтів помешкань. 73-м потерпілим в АТО необхідні путівки для санаторно-куротного лікування (наразі їх надано 8 пораненим), 36-м — реабілітація. Зазначу, що після перебування у військових госпіталях країни поранені учасники АТО проходять курси лікування та реабілітації на базі прикарпатських закладів охорони здоров’я. 13 сімей звернулися до органів влади за сприянням у наданні їм земельних ділянок та оформленні права власності на них, 11 — у наданні пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Забезпечено потребу всіх 8 сімей, котрі просили про це, у твердому паливі.

Торік ми, вишукавши кошти з депутатського фонду й резервного фонду обласної ради, надали грошові допомоги всім пораненим учасникам АТО на загальну суму 812 тис. грн. Уже в січні нинішнього року з фонду голови обласної ради виділено матеріальну допомогу 22-м, потерпілим в АТО на суму 62,5 тис. грн. Також облрада відкрила рахунок благодійного фонду «Вітчизна», на який надійшло 48 тис. грн. для надання допомоги сім’ям загиблих і поранених на Донбасі. А ще фізичні та юридичні особи переказують гроші на рахунок БФ «Поранені SOS», очолюваного Любомиром Стринаглюком.
 

— Наведіть, будь ласка, приклади чуйного ставлення до потреб поранених та членів їхніх сімей на місцях.

— Приміром, на Калущині надали право безплатного проїзду в приміському транспорті по району 10-м своїм землякам, потерпілим в АТО. Міська рада своїм серпневим рішенням встановила для тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях на сході України, пільги на оплату житлово-комунальних послуг за рахунок міського бюджету (в розмірі 100% від тарифів, надалі — 25% від часу надання статусу учасника бойових дій), а також одноразові грошові допомоги бійцям АТО — мобілізованим і  добровольцям — або членам їхніх сімей із числа жителів міста і району на загальну суму 340 тис. грн. Рішення про надання пільг сім’ям поранених на Донбасі ухвалив й івано-Франківський міськвиконком. 
 

— На жаль, деякі прикарпатські сім’ї і досі нічого не знають про долю свого сина або чоловіка — учасника АТО...

— З УМВС України в області я отримала список 8 працівників батальйону патрульної служби міліції особливого призначення, які зникли безвісти під час проведення АТО. Сім’ї кожного з них наприкінці грудня облдержадміністрація надала грошову допомогу в сумі 5 тис. грн. Як бачите, обласна влада робить усе що може, аби якось полегшити життя і цим сім’ям. 

— Міністр Павло Розенко під час недавнього приїзду на івано-Франківщину вручив вам, Ярославо Степанівно, подяку Міністерства соціальної політики України за вагомий особистий внесок у розвиток соціального захисту населення, зокрема й за ефективну організацію роботи щодо надання гуманітарної допомоги, соціального супроводу сімей військовослужбовців, які захищають незалежність України...

— Я б сказала, що соціальне самопочуття сімей загиблих і поранених на сході України бійців сьогодні навіть більшою мірою залежить від центральної влади, ніж від обласної. Бо цілком очевидною є необхідність прийняття і реалізації державних програм медичної та соціальної реабілітації поранених учасників збройного протистояння з російсько-терористичними військами на Донбасі, забезпечення житлом сімей загиблих і потерпілих в АТО, та й, власне, своєчасної виплати їм одноразових грошових допомог. Мене найбільше болить дивна «диференціація»: якщо боєць загинув, захищаючи свою Вітчизну, то сім’я призваного через військкомат отримує від Міноборони 609 тис. грн. грошової допомоги, співробітника МВС — лише трохи більше 100 тис., а коли йдеться про полеглого на Донбасі добровольця з Майдану, то його сім’ї не дають нічого. Через те, що добровольці не мають чітко визначеного юридичного статусу, вони та члени їхніх сімей і досі є юридично незахищеними. Отож ми ще до вирішення того питання на державному рівні цим сім’ям надамо допомогу, передбачену обласною програмою підтримки сімей загиблих та поранених у бойових діях на сході України. А перед приїздом в область міністра напрацювали перелік проблем такого роду з нашими пропозиціями щодо шляхів їх розв’язання. Скажімо, попросили у П. Розенка сприяння у відкритті на базі санаторію «Черче» реабілітаційного центру для поранених учасників АТО (ясна річ, не лише прикарпатців) — аби кошти з цією метою передбачити в Держбюджеті-2015 при його перегляді. Тим паче, що Черченська сільська рада готова надати земельну ділянку під будівництво приміщення такого центру. 
Члени сімей загиблих учасників бойових дій також потребують підтримки на рівні держави щодо списання заборгованості за кредитами загиблих, оскільки за чинним законодавством вони успадковують їхній борг. Та й не мають змоги сплачувати відсотки за кредитами ті, хто воює в зоні АТО. На наш погляд, необхідно внести зміни до нормативно-правових актів, які регулюють питання діяльності банківських установ, стосовно виконання кредитних зобов’язань учасниками АТО або прийняти відповідну постанову Кабінетові Міністрів. 
Вважаємо, що правом надавати дозвіл на розмитнення гуманітарних вантажів, які надійшли в регіон з-за кордону, слід наділити обласну комісію, аби не затягувати з цим у такий важкий для України час. Пропонуємо внести відповідну зміну до чинного законодавства.

Розцінюємо як вельми зобов’язувальний аванс для соціальної служби й органів влади нашої області те, що міністр за підсумками свого перебування на Івано-Франківщині відзначив належну нашу обізнаність із проблемами сімей загиблих і потерпілих в АТО й самих поранених, добре володіння реальною ситуацією в цих питаннях. Гадаю, істотно поліпшити її дозволить ухвалення на наступній сесії обласної ради і здійснення програми підтримки сімей загиблих та поранених під час антитерористичної операції. В цю програму закладено фінансові ресурси навіть з деяким запасом — дай Боже, щоб його не було використано за необхідністю, щоб зменшився потік із зони АТО загиблих і поранених наших земляків...

Галичина