Маєте ідею? Де франківці можуть отримати фінансування для втілення цікавих проектів


Часто у вас виникають ідеї прикрасити стіну будинку малюнком? А, можливо, хочете організувати спортивний забіг чи культурний захід? Проблема тільки в грошах, чи не так? Саме тому у Франківську є можливість втілити свою мрію в реальність, завдяки ґрантовим програмам.

У місті є як мінімум дві програми, які виділяють кошти на проекти мешканців. Йдеться про "Міські Ґранти" від "Теплого Міста" та "Бюджет участі". Варто зазначити, що програми між собою різняться. "Міські Ґранти" втілюють ідеї франківців за кошти громадського ресторану Urban Space 100, в той час як "Бюджет участі" фінансується міським бюджетом.

Кореспондентка Бліц-Інфо зібрала успіхи переможців ґрантових програм, які успішно реалізували свої проекти. Наприкінці липня від "Теплого міста" отримав фінансування проект дослідження та реставрація старовинних вивісок Івано-Франківська. Сума ґранта — 36 895 гривень. Тоді залучили фахівців для реставрації вивісок кінця XIX століття за адресою вул. Січових Стрільців, 17 та вул. Шевченка, 74.

Наступним проектом-переможцем від "Теплого міста" став проект Eco City. Сума ґранта - 19 777 грн. Він представлений командою дітей, які вивчають Arduino робототехніку на безкоштовних курсах. В них є проект моніторингу якості повітря та оцінки особистого комфорту перебування в мікрорайонах Івано-Франківська, який можна спостерагіти в онлайн-режимі.

Благодійний проект ​«​Savka-band збирає друзів​» теж отримав фінансування від Urban Space 100. Сума ґранта — 35 000 грн (проект отримав часткове фінансування від заявленої суми)

Родинний ансамбль «Savka-band» разом зі своїми друзями та їхніми родинами проведе благодійні концерти протягом грудня 2018 — травня 2019 року для потреб важкохворих дітей. Під час концертів проходитиме ярмарок, залучені кошти від якого теж буде спрямовано на благодійність. До слова, 2 лютого Savka-band збирає друзів, аби допомогти хворому Радомирчику.

Варто додати, що весняна хвиля програми “Міські Ґранти” стартувала 21 січня. Більше про конкурс та його офіційні правила тут. Заявки можна надсилати до 21 лютого на пошту програми.

Результат пошуку зображень за запитом

Не менш масштабною програмою є «Бюджет участі в Івано-Франківську». Тут ідеї втілюють за кошти міського бюджету. Є можливість реалізувати не лише малий проект, але й більший: покращити благоустрій територій міста, провести соціальні, культурно-митецькі, спортивні заходи тощо.

До речі, за кошти бюджету участі вдалось відреставрувати одні з франківських старовинних дверей. Заявку на програму подав Вадим Маковійчук. Він за прикладом активістки Марії Козакевич вирішив відреставрувати двері у пам’ятці на Мазепи, 36 – за 48 490 грн.

У 2017 ґрант здобув уже всім відомий проект студентського простору Paragraph. А минулоріч відкрили оновлений простір. У "Paragraph" проводяться різноманітні лекції, презентації та зустрічі, під час та поза межами яких студенти зможуть безкоштовно випити чаю, кави та посмакувати солодощами. Варто додати, що частину оновленої платформи облаштували завдяки бюджету участі.

Крім того, Івано-Франківська школа № 25 отримала нову, сучасну бібліотеку. Її облаштували також за кошти програми "Бюджет участі". Варто зазначити, що це не єдина бібліотека, як зазнала змін. Приміщення бібліотеки ЗШ№11 - також отримало нове життя.

До слова, проект можуть подавати повнолітні жителі, які постійно проживають в Івано-Франківську. До проекту обов’язково додається кошторис витрат. Списки з проектами, які отримали позитивну або ж негативну оцінку, розміщуються на веб-сайті.

Кожен житель міста може підтримати не більше ніж 1 проект. Загальні положення можна знайти тут.