В мерії розповіли, що чекає на франківців з прийняттям нового "комунального" закону


З 1 травня набув чинності новий закон «Про житлово-комунальні послуги».

Про це у вівторок, 14 травня на щотижневій оперативній нараді у міського голови розповів директор житлової, комунальної політики та благоустрою Михайло Смушак, інформує кореспондентка Бліц-Інфо.

Закон встановлює новий порядок укладення договорів на отримання комплексу житлово-комунальних послуг — водо-, газо-,тепло- електропостачання, вивезення сміття, послугу управління будинком тощо.

«Він чітко дає визначення житлової послуги. Тепер на ринку будуть три  суб’єкти – споживачі, управителі та виконавці надання послуг. Зокрема, споживачі діляться на індивідуальних та колективних», - зауважив Смушак.

За його словами, ціна на послугу з управління не буде регулюватися на державному рівні. Тарифи встановлюються за домовленістю сторін, крім випадків, коли відповідно до закону ціни тарифів є регульованими.

Вартість послуг з управління багатоквартирним будинком визначається за домовленістю сторін, крім випадку обрання управителя органом місцевого самоврядування.

«Закон передбачає, що якщо суб’єкт не сплачує за житлово-комунальні послуги він зобов’язаний платити пеню в розмірі, встановленому в договорі, але не вище 0,01% суми боргу за кожен день прострочення. Загальний розмір сплаченої пені не може перевищувати 100% загальної суми боргу», - додав головний комунальник.