Активістка пояснила, що не так з російським мультиком "Маша і Ведмідь"


Керівниця Центру гідності дитини, який діє при Українському католицькому університеті у Львові, Христина Шабат зробила власне дослідження про російський мультфільм "Маша і Ведмідь, передивившись шість сезонів.

Своїми враженнями після переглянутого активістка поділились на власній сторінці у мережі, пише Бліц-Інфо.

Мультсеріал "Маша і Ведмідь" став дуже популярним за межами Росії. В англомовному каналі YouTube у нього понад 38 мільйонів підписників. Загалом у всіх серій - понад 22 мільярди переглядів. Популярним він став і в Україні. Та Христина Шабат вважає, що попри масову декомунізацію і відразу до всього російського, діти залишаються десь поза контекстом. З їхніх гаджетів в кафе чи магазинах далі ідуть мультфільми російською, втім потрібно цього позбуватись.

"Мультфільми, які дивляться наші діти є високоточною зброєю, яка вражає одразу в мозок. Діє повільно, невидимо, але дуже ефективно і масово. Був такий український науковець, проф. Бандура. Він досліджував виховання дітей і довів, що не лише наші батьківські потуги впливають на те як поводяться діти. Діти наслідують поведінку. Отже він показував дитині, яка добре вихована без слів ляльку і бив її. Коли він покидав кімнату, дитина без жодних вказівок відтворювала те саме. Добре вихована дитина, яку батьки вчили, що насильство - це не ок. Отже, діти наслідують те, що вони бачать навколо, в тому числі і в мультиках",- зазначає львів'янка.

Активістка наголошує на тому, що Маша - звичайна російська дитина, яка без жодного контролю заходить в чужу хату, ламає все, трощить, насміхається, а потім показує невинні оченята кота зі Шрека в стилі «то не я, то тільки раз». Їй пробачають і все починається знову.Так відбувається шість сезонів підряд.

"Це ж як у Том і Джері, скажете ви, а от і ні! Машу ніхто не може зупинити. У неї немає дорослих, старших, батьків. Уся її деструктивна поведінка залишається непокараною. Усі її вчинки формуються в голові в жарт і в норму. Що це вчить дітей, які споживають контент? Можна робити все, що завгодно, тобі за це нічого не буде. Справедливості не існує. Чи знаєте ким стають діти, яких не вчать правил, в яких немає рамок і не сформоване відчуття справедливості? Так, можуть робити, що завгодно і можуть навіть павтаріть",- пояснює жінка.

Головною різницею між мультфільмами "Том і Джері" та російським "Маша і Ведмідь" є те, що Маша - людина. А діти проектують на себе поведінку людей. Кіт і миша - тварини, їхня поведінка не з нашого світу. По-друге, у кота Тома є господиня, авторитетний дорослий, який часами з‘являється в мультику і поведінка кота кардинально міняється. Дорослі існують для того, щоб спрямовувати. Вони необхідні дітям.

"Все, що відбувається в дитинстві впливає на нас. Колись на нас вплинув Дикий ангел, Динозаврики і Снєгавік пачьтавік з Капітошкою. А зараз Маша абсолютно точно розвертає свою росдушу в наших дітях і навіть не збирається звертати назад. Маша офіційно заборонена в Швеції як така, що пропагує насильство та в Латвії через 12 серію 1 сезону в стилі «дєдиваєвалі». Це намагались зробити в Україні, але було «неначасі». Про неї та її вплив є окреме гуглябельне наукове дослідження. Ми маємо змінити поведінкові патерни наших дітей. Точніше сформувати їх. Цього неможливо досягнути лише вихованням. Звільняючи собі вільний час ми інколи несвідомо розгортаємо руску душеньку в малеких головах наших українських дітей. Щоразу задаваймо собі питання, а що цей мультик навчить мою дитину?",- підсумовує Шабат.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!