Аркан на сопілці в окопі: Мишко Адамчак про відео, яке стало вірусним


«Вигук „Аркана!“ – це заклик до дії, – каже сопілкар, музикант, культурний діяч Мишко Адамчак. – Тобто „Втнемо Аркана!“, або ж „Дамо Аркана!“. І це означає, що зараз буде рух і драйв».

Мишко Адамчак – фронтмен гурту КОРАЛЛІ, ініціатор й артдиректор українських фестивалів та культурних проєктів і заходів. Старовинний бойовий танок Аркан у його виконанні на сопілці зібрав мільйони переглядів у всьому світі, пише Vogue.

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Myshko Adamchak (@myshko.adamchak)

Про виконавця

У 2015 він пішов добровольцем до батальйону «Госпітальєри», якому віддав два роки. Після 2017 вирішив присвятити себе музиці та власним проєктам. Та коли почалася повномасштабна війна, повернувся до лав батальйону. «Ми вивозимо поранених з передової, надаючи їм першу домедичну допомогу», – розповідає він. Зараз у батальйоні працює понад 50 екіпажів по всій лінії фронту.

Мишко в музиці з дитинства: батьки віддали його з братом до дитячого церковного хору, потім – до музичної школи по класу скрипки. Він народився й виріс в Івано-Франківську, тому часто бував у Карпатах, пізнавав місцеві традиції, культуру й музику. А згодом серйозно захопився сопілкою. «Вона без перебільшення стала моєю постійною супутницею і в цивільному житті, і на фронті», – говорить він.

 
 
 
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений RockSopilkar (@rocksopilkar)

Про Аркан

За гуцульською традицією, Аркан – це танець, після виконання якого молодий 20-річний хлопець діставав право підперезуватися чересом (широкий гуцульський шкіряний пояс), носити бартку (топірець) як зброю. Тобто фактично він ставав потенційним опришком – повноцінною бойовою одиницею – із правом захищати своїх рідних, свою землю.

«Для мене Аркан – це той сильний і важливий мотив, який – я впевнений – допоможе знищити окупантів, прогнати їхні залишки з нашої землі й назавжди відбити бажання потикатися до нас», – розповідає музикант.

Про емоційну силу Аркана

Мишко знає Аркан та грав його з дитинства. «Але в час війни він набув особливого значення й символізму, передусім завдяки своїй сильній історії та традиції», – каже він.

У 2015-му хлопець виконав Аркан на сопілці в супроводі оркестру НАОНІ – просто неба, із чоловічим танцем. «Якщо відверто, у моменти такого виконання відчуваю особливе піднесення бойового духу», – зізнається він. Каже, що йому доводилося й танцювати Аркан, проте свою місію він убачає саме в тому, щоб виконувати його на сопілці.

Про відео, яке стало вірусним

«Неочікувано й приємно, що відео з виконанням Аркана на сопілці в окопі під час звільнення Київщини побачили десятки мільйонів людей у всьому світі та поширила безліч світових ЗМІ», – розповідає музикант.

Він вважає символічним, що саме в час, коли Україна потребує підтримки й розголосу обставин жорстокої загарбницької війни, український старовинний мотив підхопили музиканти зі всього світу, від Словаччини до США та Японії. «Вони зробили на нього свої кавери в різних музичних стилях, – гордо каже він. – Впевнений, що люди відчувають наш меседж і силу цього мотиву».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!