Чергова схема відмивання грошей в івано-франківських маршрутках?


З першого липня ціна на проїзд в маршрутках Івано-Франківська піднялася до 2,75 гривень. Хоча, міська влада, піднімаючи тариф, поставила приватним перевізникам певні вимоги.

Однією з таких вимог стало впровадження GPS-навігаторів. Така інновація, як зауважує заступник голови асоціації приватних перевізників міста, Ольга Костів, за словами чиновників потрібна, щоб котролювати водіїв маршруток. Міська влада за допомогою цих приладів хоче знати, чи з’їжджають вони із маршрутів.

Хоча, Ольга Костів у розмові з кореспондентом "Бліц-Інфо" зазначає й про те, що на її думку, це ще одна схема заробляння грошей. Купувати навігатор власники транспортних засобів мають за власний кошт, причому в конкретної людини. Щомісячним обслуговуванням приладів теж займаєтиметься певна особа чи установа.

Чи доцільне впровадження таких технологій в маршрутках і наскільки воно необхідне? Невже не простіше створити графік руху, де на кожній зупинці буде розміщено схему і конкретний час зупинки транспорту? Хоча, як розповідає голова асоціації приватних перевізників, Василь Вамбуза, наразі це не можливо, адже часто на зупинках транспорту стоять припарковані приватні автомобілі. Крім того, водії паркуються навіть там, де це не дозволено, приміром на вулиці Дністровській, Галицькій, Січових Стрільців. Тобто, через затори, погані дороги та інші обставини оптимальний графік руху розробити не можна.

Від постійних міжусобиць між владою та перевізниками страждають прості жителі міста, адже й досі на жодній зупинці немає вказаного графіку руху і повного переліку транспортних засобів, які там зупиняються. І навігатори жодним чином не посприяють зміні ситуації.