Дослідження студентки ПНУ можуть дати людям нові ліки від раку


Студентка 4 курсу ПНУ завершила своє стажування у рамках грантової програми EMBО.

Впродовж п’яти місяців студентка-біохімік Наталія Нечитайло проходила стажування у Міжнародному інституті механізмів і молекулярних машин (International Institute of Molecular Mechanisms and Machines (IMoL)) Польської академії наук (Варшава, Польща) у лабораторії Metabolic Quality Control під керівництвом докторки Кароліни Щепановської (Dr. Karolina Szczepanowska), йдеться на сайті ПНУ.

Стажування стало можливим завдяки грантовій програмі EMBO (європейська організація молекулярної біології) Solidarity with Ukraine. Як пригадує сама студентка, після початку повномасштабного вторгнення росії, викладачі рідного університету підштовхували студентів шукати можливості навчання за кордоном.

Студенти кафедри біохімії та біотехнології належать до тих, яких з першого курсу навчають набуттю соціально-комунікативних вмінь (soft skills). Маючи добрі навики роботи в лабораторії, досвід публічних виступів та вміння самостійно обгрунтовувати свою позицію, Наталя спробувала взяти участь у міжнародній мобільності. Спершу студентка хотіла податися до США, однак через обставини потрапила у лабораторію саме Варшавської Академії наук.

Лабораторія, де працювала Наталя, займається вивченням мітохондрій, а саме механізмів контролю OXPHOS, молекулярних сигналів, які забезпечують ці процеси, а також хвороб (рак та старіння), які характеризуються порушенням процесу заміни. Назагал, мітопротеоміка є досить цікавим напрямом біохімічних досліджень, що в подальшому може стати визначним для лікування не лише мітохондріальних хвороб, але й багатьох видів раку та старіння.

За час стажування, студентка виконала дослідження, які увійдуть у її дипломну роботу під назвою “Complex I status in breast cancer cell lines”. Наталія стверджує, що дослідження, якими вона займається, можуть дати людям нові ліки від раку. Одразу варто сказати, що не одразу і не від усіх його видів, однак це ще один крок на шляху до його подолання.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!