Директор департаменту економіки облдержадміністрації Володимир Попович: Польща була, є і буде ключовим стратегічним партнером Івано-Франківської області


В м. Любліні Республіки Польща 20-21 червня відбувся Східний економічний форум Lub-іnvest, на якому з офіційною доповіддю виступив директор департаменту економіки облдержадміністрації Володимир Попович. У своєму виступі керівник економічного відомства зазначив, що Польща була, є і буде ключовим стратегічним партнером, з яким Україна, зокрема Івано-Франківська область, розвиває всебічний діалог та поглиблює взаємовигідну співпрацю.

Під час доповіді було окреслено перспективи транскордонного співробітництва щодо розбудови та модернізації прикордонної інфраструктури на українсько-польському державному кордоні, проведення Європейських Днів Добросусідства, створення та розвитку транскордонних біосферних резерватів, розробки концепції просторового розвитку районів, розташованих вздовж кордону України і Польщі. Особливу увагу було приділено важливості впровадження спільного проекту Варшавського університету та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника щодо відновлення діяльності колишньої астрономо-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван та створення на її базі метеорологічного, сейсмологічного, біологічного та екологічного центрів наукових досліджень, повідомляє "Бріз".

Також Володимир Попович поінформував учасників форуму, що керівництво області, зокрема губернатор пан Вишиванюк, всіляко підтримує створення транснаціональної програми Європейського територіального співробітництва для території Карпатського Єврорегіону у перспективі 2014-2020 років під назвою «Карпатський горизонт 2020», основні положення якої викладені у Красічинській декларації.

Наприкінці виступу Володимир Попович зазначив, що прикладом об’єднання зусиль державних і громадських інститутів Польщі та України стало підписання на початку червня меморандуму «Східний Техно-старт»між Івано-Франківською облдержадміністрацією та Малопольським воєводством Республіки Польща, який передбачає створення кластера високотехнологічних виробництв з використанням існуючої інноваційної інфраструктури в Малопольському і Сілезькому воєводствах Республіки Польща та розвиток механізмів прискореного впровадження інновацій в Івано-Франківській області з використанням польського досвіду. Першим кроком в реалізації програмних проектів можна вважати створення на базі Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу центру розвитку підприємництва «Бізнес-інкубатор».