Франківчани активно запасаються цигарками по старій ціні


В Україні з 1 липня зросли акцизи на алкоголь і тютюнові вироби, тому багато людей поспішають запастись цигарками і пивом, ще по старих цінах.

Касир супермаркету у розмові з кореспондентом "Бліц-Інфо" повідомив, що останніми днями курці активно запасались цигарками. Хтось купляв блок, а той більше. Більшість покупців відразу брали три-чотири пачки сигарет і жартуючи додавали : «Поки ще дешеві!».

«Такий ажіотаж є нормальним, який свідчить про паніку через зміну ціни. Деякі цигарки уже з нової партії і по новій ціні. Курці за минулий тиждень закупили норму, яку ми продавали за два», - запевнив касир.

Чи поменшає курців у нашому місті ще невідомо, але деяке збентеження через подорожчання цигарок вони відчувають. Франківчанин Андрій палить уже понад десять років і раніше на здорожчання цигарок не реагував, продовжував підтримувати шкідливу звичку, а от зараз ситуація дещо інша.

«Доведеться замислитись про те, щоб кинути палити. Я ж не скажу своїм дітям: «Я куритиму далі, а ви просто менше їсти будете». Усе одночасно подорожчало і не впевнений чи зможу надалі підтримувати цю звичку . Але для мого здоров’я – це тільки на користь, думаю, панікувати немає причин», - зауважує чоловік.

У деяких магазинах в центрі міста за кілька днів люди розібрали  свій «улюблений сорт тютюну» за помірною ціною, адже з понеділка доведеться миритись із подорожчанням.

Франківчанка Оксана впевнена, що спочатку люди миритимуться, але нова ціна заставить курців задуматись. Неодноразово бачила як палять неповнолітні (жінка мешкає  неподалік школи), які замість булочки чи шоколаду тратили гроші на «отруту», тому вважає що це скоро припиниться.

«Курців стане менше – це точно. Надіюсь, що школярам не по кишені буде ця шкідлива звичка. Кишенькових грошей не вистачатиме на цигарки, або ж вони не їстимуть у школі  декілька днів поспіль. Нова ціна на цигарки тільки на краще для наших людей  і для їх здоров’я », -  вважає жінка.

Нагадаємо, акциз на тютюнові вироби збільшується на 25%. Відповідно до закону, мінімальне акцизне зобов'язання зі сплати акцизу на сигарети без фільтра зростає зі 101,6 грн/тис. шт. до 127 грн/тис. шт, з фільтром - з 231,7 грн/тис. шт. до 289,63 грн/тис. шт. Як відомо, Верховна Рада 10 квітня проголосувала за підвищення ставок акцизу на міцні алкогольні напої з 1 липня замість очікуваного раніше 1 вересня 2014 року, як це було передбачено законом. Ставка акцизного податку на спирт, спиртові дистиляти, алкогольні напої також підвищилася на 25% - з 56,42 до 70,53 грн за літр 100% спирту. Ставка акцизу на кріплені вина і вермути збільшилася до 3,58 грн/л з 2,86 грн/л, а на ігристі вина - до 5,2 грн/л з 4,16 грн/л.