На Прикарпатті спіймали банду, яка виготовляла і збувала фальшиві документи


На Івано-Франківщині діяла група, яка на замовлення виготовляла та збувала підроблені документи з голографічними захисними елементами.

Охочі могли придбати посвідчення учасника бойових дій, водія, довідку про відсутність судимості та диплом про вищу освіту. Наразі організатору та двом його спільникам вже оголошено про підозру.

У поле зоре оперативників Івано-Франківського управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції потрапила злочинна група, яка налагодила схему виготовлення та збуту підроблених документів, зокрема із зображенням голографічних захисних елементів, які видаються органами виконавчої влади. Поліцейській встановили, що організували нелегальний бізнес 33-річний чоловік та 54-річна жінка – мешканці області.

Під прикриттям організації з надання інформаційних послуг, вони приймали замовлення на виготовлення посвідчення водія, учасника бойових дій, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, довідки про відсутність судимості, дипломи про вищу освіту, довідки про залишки на рахунках в банках, довідки ПЛР-тестів, відмітки щодо перетину державного кордону тощо.

Безпосереднім виготовленням фальшивих документів займався раніше судимий 66-річний чоловік у себе вдома та в приміщені творчої майстерні. Для клієнтів змовники створили сайт, на якому розмістили рекламу з надання послуг з отримання закордонних віз. Правоохоронці здійснили кілька оперативних закупок різного роду документів, експертиза яких підтвердила факт підробки. На здійсненні чергової оборудки змовників затримали.

Працівники Івано-Франківського та Чернівецького управлінь ДВБ НПУ, слідчого управління та відділу протидії кіберзлочинам поліції Прикарпаття, за фізичної підтримки поліції особливого призначення, провели 10 санкціонованих обшуків. Під час заходів виявлено і вилучено підроблені штампи та печатки органів виконавчої влади, бланки суворої звітності, документи з ознаками підробки, приладдя для виготовлення підроблених документів, мобільні телефони, комп’ютерну техніку, «чорнові» записи, вогнепальну зброю, а також готівку у різній валюті на загальну суму майже 2 мільйони гривень.

Наразі, під процесуальним керівництвом обласної прокуратури, трьом фігурантам вручено підозри за ч.2 ст.199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) та ч.3 ст.358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. До суду подано клопотання на обрання запобіжного заходу. Зловмисники можуть провести за ґратами до десяти років.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!