На Прикарпатті подорожчає хліб


Причини, які називають виробники, – ріст цін на сировину, газ і паливно-мастильні матеріали.

Про це кореспонденту "Бліц-Інфо" повідомило перевірене джерело із департаменту економіки Івано-Франківської ОДА. Загалом ціна хліба має зрости близько 1 гривні за буханку. Таку інформацію частково підтверджує директор департаменту Володимир Попович. Адже за останні два тижні ціна борошна зросла понад 7%. 

"Через подорожчання муки через 5-6 днів ціна на хліб та хлібобулочні вироби зросте на 5-10 копійок. Адже коли закінчаться запаси борошна у пекарнях і їм доведеться закуповувати нову партію, але вже по іншій ціні, дорожчій. За останні два тижні ціна на борошно зросла на 7,1%, тому здорожчання - неминуче», - запевнив Володимир Попович.

Хоча здорожчання не таке значне, але воно не останнє. Якщо ціна на енергоносії зросте – то ціна далі піде вверх. Є ряд чинників які можу спричинити ріст цін на борошно та хлібобулочні вироби. Як зазначив Володимир Попович, що ціна також залежить від рівня рентабельності, яку мають пекарні, і більшості вони не дотягують до потрібного.

Як повідомлялось раніше, директор департаменту агропромислового розвитку Івано-Франківської облдержадміністрації Василь Брус зазначив, що ціна на хліб підвищуватися не буде. Мовляв, в області є достатньо борошна, що й формує ціну хліба.

Та все ж ціна на цей продукт вже піднялася. Зокрема, за останні кілька тижнів подорожчання відбувалося неодноразово. Приміром, батон звичайний із 3 грн. 80 коп. подорожчав до 4 грн. 80 коп за штуку. Хоча, здорожчання хліба відбувалося плавно та непомітно. Напевне, щоб не відлякувати покупців. Але ж в системі глобального подорожчання і кілька копійок грають неабияку роль. Тим паче, коли ці копійки доводиться переплачувати щодня.