Науковий інститут вирахує норму накопичення сміття для жителів Калуської громади


Виходячи з норм накопичення і чисельності населення громади, мешканці у тарифі оплачують за захоронення на полігоні близько 150 тис. кубічних метрів сміття на рік.

На розгляд сесії Калуської міської ради цього тижня винесуть питання «Про внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища Калуської міської територіальної громади на 2023-2025 роки». Першого липня проєкт рішення обговорили на засіданні постійної депутатської комісії з питань власності, житлово-комунального господарства та екології, інформують "Вікна".

Програмою було передбачено 400 тис. гривень у поточному році на облаштування майданчиків для збору твердих побутових відходів. Цю суму мають намір зменшити на 99,8 тис. гривень, а вивільнені кошти спрямувати на визначення норм надання послуги з управління побутовими відходами для Калуської міської територіальної громади.

Йдеться про норми накопичення побутових відходів. Як пояснив начальник управління житлово-комунального господарства Тарас Фіцак, востаннє норми накопичення побутових відходів рахували у 2020 році — тоді для міста Калуша і п’яти сіл, які входили до складу громади (зараз сіл є 16). Тепер норми накопичення можуть вийти меншими, наприклад, через те, що частина сміття сортується, або ж — більшими. Послугу з визначення норм накопичення буде замовлено науковому інституту.

Нагадаємо, що чинні норми накопичення побутових відходів в Калуській громаді для населення — 1,73 куб. метри на рік з людини для мешканців багатоповерхівок і 2,38 куб. метри у рік з людини для мешканців сіл і приватного сектору (щоправда, зараз для усіх мешканців громади застосовують норму 1,73 куб. метра на рік. — Ред.). Затверджені норми накопичення відходів прямо впливають на тариф, за яким оплачують послугу поводження з відходами мешканці громади – його затверджують в розрахунку за 1 куб. метр відходів. Тобто, чим більша норма накопичення, тим більше треба буде платити за цю послугу і навпаки.

Як раніше повідомляли «Вікна», виходячи з норм накопичення і чисельності населення громади, мешканці у тарифі оплачують за захоронення на полігоні близько 150 тис. кубічних метрів сміття на рік. При цьому реальний обсяг відходів, які потрапляють на полігон в останні роки (причому не лише від мешканців, але й від інших споживачів) є меншим.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!