У Чернелиці планують облаштувати меморіал з єврейських надгробків, які знайшли під радянським памʼятником


У селищі Чернелиця на Івано-Франківщині планують облаштувати меморіал з єврейських надгробків. Їх місяць тому знайшли під час демонтажу радянського памʼятника. Жителі громади відкопали приблизно 100 мацев, які "совєти" використали для зміцнення фундаменту монумента.

Жителі Чернелиці знайшли єврейські надгробки у центрі селища. Голова громади Іван Скрипʼюк каже: понад 70 років вони пролежали під шаром бетону та були основою східців, що вели до радянського монумента, пише франківська філія Суспільного.

З його слів, місяць тому в селищі почали демонтувати цей памʼятник, щоб облаштувати на його місці алею памʼяті воїнів, які загинули під час російсько-української війни. Тоді під час робіт і знайшли приблизно сотню мацев. Вони були повернуті надписами донизу, і спершу здавалося, що це — звичайні плити з вапняку, розповідає Іван Скрипʼюк.

Ми не знали їхньої кількості. Тобто чотири сходинки у чотири ряди по периметру були виставлені ці мацеви. І тому це був трохи шок для людей, що тут їх така кількість. Ми вивезли приблизно вісім тракторних причепів оцих мацев", — каже Іван Скрипʼюк.

Знайдені надгробки вивезли на кладовище. На багатьох з них збереглися надписи та малюнки, на деяких — кольорові фарби. На одній з мацев є надпис німецькою мовою. За словами директора єврейської громади в Івано-Франківській області Ігоря Перельмана, це — рідкість для Галичини.

"Це — поодинокий випадок. На єврейських надгробках таке дуже рідко можна зустріти. Подібне трапляється в Румунії. Я не знаю, чому вони так зробили. Про це фахівці, історики розкажуть, чому тут надпис німецькою", — каже Ігор Перельман.

Він додає: мацеви — одна з найбільших знахідок на заході України за останні десять років. Найстаріший надгробок, який знайшли в Чернелиці, датують 1770 роком.

Наразі, пояснює Ігор Перельман, зʼясували, що ці плити були на могилах людей різних професій: медиків, фармацевтів, ремісників.

"Щось було повʼязане з виноробством або спиртовиробництвом. Є, що чоловік займався виробами зі шкіри. Кожна мацева — це історична памʼятка і дуже-дуже цікава. Вона означає, що людина чимось займалася, чомусь присвячувала життя", — говорить Ігор Перельман.

Голова громади Іван Скрипʼюк розповідає, що до початку 40-х років XX століття в Чернелиці жили 50 єврейських родин. Там досі збереглися будинки, в яких мешкали євреї, а також стіни синагоги та кладовище, на якому вціліли нижні частини мацев. Тож на цьому цвинтарі планують облаштувати меморіал із надгробків, які знайшли в центрі селища.

"Або це буде стіна памʼяті, або воно буде на землі, під фундамент змонтовано. Все фінансування — це пожертви людей, тих, хто вважає міцвою  це зробити", — додає директор єврейської громади в Івано-Франківській області.

Найближчими днями почнуть оглядати мацеви, щоб зрозуміти, які з них потребують реставрації. Зі слів Ігоря Перельмана, втілити проєкт планують до кінця літа 2024 року.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!