Олег Тягнибок: Бюджет-2017 - корупційна олігархічна профанація


Головний фінансовий документ, за яким житиме Україна 2017 року і який депутатам роздали за пів години до голосування, - це не бюджет країни, а цинічний дерибан державних коштів між владою та олігархами.

Про це 21 грудня 2016 року заявив лідер Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Олег Тягнибок, коментуючи причини, через які депутати-свободівці голосували проти цього документа.

Лідер націоналістів підкреслив, що голосуванням за бюджет-2017 парламентська "ширка" знизила для олігархів ренту на видобуток нафти, натомість зменшила реальне фінансування освіти і медицини. На 2017 рік узагалі не передбачено заходів значного збільшення б'юджетних надходжень.

"Деофшоризація, деолігархізація, демонополізація - це три ключові джерела наповнення б'юджету, на яких повинен базуватися фінансовий план країни. Але усе це проігноровано, тому підтримати б'юджет, який не враховує наповнення дохідної частини за рахунок заборони виведення та повернення капіталів олігархів із офшорів - це злочин. Ба більше, за цим документом влада продовжує будувати в Україні поліційну державу. Адже на фінансування МВС, УДО, СБУ, прокуратури спрямовують мільярди гривень, а фінансування війська при цьому складе не 5% ВВП, як розповідає влада, а всього лише 2, 5%. Це в країні, де триває війна, поліцію фінансують на тому ж рівні, що й армію. Кого ця влада вважає основним ворогом? Очевидно, що українців!" - заявив Олег Тягнибок.

Він констатував, що економічні показники, які лягли в основу бюджету, є свідченням відсутности в уряду бодай наміру розвивати країну: "Це бюджет боргу, бо 120 мільярдів гривень у ньому закладено лише на обслуговування держборгу. Маємо також і чергові позики - майже 200 мільярдів гривень. Але найголовніше, що в бюджеті-2017 закладено нереалістичну інфляцію і ріст ВВП на 3%. А Рахункова палата повідомила, що 2016 року ріст ВВП склав 0, 8%, а прогноз на 2017 рік - 0, 8-1, 2%. Загалом цей бюджет є нереалістичною олігархічною профанацією. Окрім цього, у документі зафіксовано економічно необґрунтовану тарифну політику, яка довела до зубожіння дев'ять мільйонів українських сімей. У результаті маємо: економічно неадекватну ціну на газ; десятки мільярдів гривень бюджетних коштів, які зараховуються олігархічним газовим монополіям; систему субсидій, що жодним чином не стимулює енергозбереження, а навпаки, має наслідком збільшення споживання газу".

Олег Тягнибок також зазначив, що новий бюджет, із відповідними змінами до Б'юджетного кодексу, ставить хрест на децентралізації.

"На місцеві бюджети перекинули видатки на оплату комунальних послуг та енергоносіїв для закладів охорони здоров'я, що належать до комунальної власности. Освітня субвенція взагалі покриватиме лише заробітну плату вчителів. Це вбиває усі можливості розвитку територіяльних громад. Знову ж таки, залишається проблема зі скороченням освітньої та медичної субвенцій. Формально у проєкті відбулося їх зростання, але це винятково через збільшення мінімальної зарплатні. Але враховуючи інфляцію та передачу додаткових зобов'язань місцевим б'юджетам, у реальному вимірі відбулося зменшення фінансування цих галузей. Отже, фінансування освіти та медицини скорочено, і це лягає додатковим тягарем на плечі органів місцевого самоврядування", - підкреслив лідер "Свободи".