Полковник Без’язиков надавав «ДНР» дані про позиції українських військових — СБУ


Служба безпеки України підтвердила затримання полковника Збройних сил України Івана Без'язикова за підозрою в участі в терористичній організації.

Про це повідомив керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук, пише Hromadske.ua.

«В серпні 2014 року він потрапив в полон і фактично перейшов на сторону незаконних збройних формувань і працював на них. Він організував збір та обробку інформації про пересування українських підрозділів в районі проведення АТО, аналіз інформації і розробки стратегії протидії. Вчора цій особі було повідомлено про підозру», — сказав він.

За його словами, у слідства є достатньо доказів за ознаками злочинів за статтею 258 частиною 3 —участь у терористичній організації.

Зокрема, інші зільнені з полону засвідчили, що Без’язиков намагався вербувати їх.

«У полоні він був одягнений у форму Збройних сил РФ, він вільно пересувався і спокійно спілкувався з представниками російських спецслужб», — сказали в СБУ.

Без’язиков був відомий серед терористів під прізвиськами «Луїз», «Дядя Ваня», «Полковник», «Іван Ніколаєвич».

В СБУ наголосили, що після того, як Без’язиков потрапив в полон, його подали до списків на обмін, однак пізніше на пів року його прізвище зі списків зникло.

Загалом, Службою безпеки зафіксовано 76 фактів вербування військових. 27 громадян України перейшли на бік незаконних збройних формувань.

Сьогодні, 13 грудня відбудеться суд з обрання запобіжного заходу. Поки Без’язиков затриманий на 72 години.