«Європейська солідарність» в облраді йде на співпрацю з «Слугою народу»?


Попри заявлену опозиційність до влади «Європейська солідарність» відкрито йде на співпрацю зі «Слугою народу». До таких висновків підштовхують результати голосувань у політичних питаннях в Івано-Франківській обласній раді та не тільки.

До прикладу, показовою у цьому питанні стало голосування на сесії обласної ради 23 квітня за звернення до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо врегулювання на законодавчому рівні питань захисту прав дітей та функціонування закладів інституційного догляду та виховання дітей. Івано-Франківська обласна рада підняла це питання через скасування рішення про ліквідацію «Теплого дому» у Долині, яке прийняли, фактично на вимогу тимчасової слідчої комісії парламенту, яка складалася зі нардепів від «Слуги народу». Прикметно, що фракція «Європейської солідарності» в облраді вимагала не ліквідовувати заклад, але відмовилася проголосувати за звернення про фактичну «легалізацію» закладу на обласному рівні. Як свідчать результати поіменного голосування, не підтримали звернення також і депутати від «Слуги народу».

Ще одним таким прикладом можна назвати обговорення звернення щодо порушень під час виборів на 87 окрузі на позачерговій сесії 6 квітня, яке спільно підготували п’ять із шести фракцій в облраді. Тобто, всі окрім «Слуг народу», які власне відвертого розкритикували запропонований текст та виступили проти його прийняття. Водночас від депутатів фракції «Європейської солідарності» лунали пропозиції зняти питання з розгляду та ще допрацювати. Мовляв, порушень було багато, але не тільки від провладного кандидата. Як відомо, перемогу там здобув висуванець від "Слуг народу" Василь Вірастюк. При тому, незалежні експерти заявили про численні порушення та тиск на ОВК нардепів від "Слуг народу".  Відтак, пропозиція від "ЄС" відкласти питання була доволі неочікуваною, тож і не дивно, що не знайшла підтримки серед депутатів.

Треба нагадати, "Європейська солідарність" одразу з після виборів заявила, що буде в опозиції до більшості в обласній раді. Мовляв, проти кулуарних домовленостей та зради вибору прикарпатців, адже "для нас ідейні засади і зобов’язання перед виборцями є головним мірилом", йдеться у заяві. Та реальність виявилися дещо іншою. Хоч опозиційність саме до "Слуг народу" була б логічною принаймні у світлі численних відкритих справ проти лідера партії "ЄС" Петра Порошенка.

Звичайно, можна припустити, що політична позиція у цих двох полярних партій збіглася випадково. Втім, детальніший аналіз політичних розкладів у міських та районних радах свідчать про міцну та добре налагоджену співпрацю. Зокрема, таку політичну дволикість можна спостерігати у Надвірнянській міській раді, де «Європейська солідарність» одразу після виборів знайшла порозуміння із «Слугами». Як відомо, тут головою ОТГ став нардеп від «Слуг народу» Зіновій Андрійович. Секретарем міської ради обрали депутата від «ЄС» Тараса Пекарського, якого підтримала більшість депутатів від різних політичних сил. Також одним із заступників голови ОТГ став Олег Йосипенко, який в минулому висувався в депутати від «ЄС».

Умовну коаліцію утворили у Надвірнянській районній раді. До неї увійшли, зокрема, такі політичні опоненти як "Європейська солідарність" та "Слуги народу". Поза коаліцією залишилася "Свобода" та "За майбутнє". Внаслідок кулуарних домовленостей заступником голови райради став депутат від «ЄС» Іван Жигалюк.

Також голосують спільно депутати "ЄС" і "Слуг" і в Тисменицькій міській раді, де головою громади та секретарем ради є представники від "Європейської солідарності". До слова, у Тисмениці попри те, що до влади прийшла така проєвропейська сила, заступником голови ОТГ став регіонал Андрій Рев’юк. Його місцеві знають, як одного з найактивніших учасників Тисменицької районної організації «Партії регіонів».

Подібна ситуація в Галицькій міськраді, де "ЄС" та "Слуги" також голосують спільно.

І така ситуація не тільки на Прикарпатті. До прикладу, цього тижня в Київській обласній раді переобрали голову та заступників. За результатами голосування головою ради обрали депутатку від "Слуг" Наталію Гунько, а заступниками стали представники від "ЄС" та "За майбутнє". 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!