Прикарпатці ознайомлювалися в Румунії з досвідом вузькоколійки


Досвід туристичної діяльності вузькоколійки «Маконіта» у Васерській долині в Румунії вивчали прикарпатці— представники Долинської районної ради та районної державної адміністрації, Вигодської селищної ради, ТОВ «Карпатський трамвай» та приватні підприємці, що працюють в туристичній сфері.

Такий навчальний візит до Марамуреського повіту організували громадська організація «Туристична асоціація Івано-Франківщини» спільно з адміністрацією Марамуреського гірського природного парку у рамках україно-румунського проекту «Карпатські вузькоколійки».    Вузькоколійка “Маконіта” - це найбільша туристична атракція у гірському парку, яка функціонує у рамках приватно-публічного партнерства і яка є цікавою для громади Вигоди, де теж є “Карпатський трамвай”. На прикладі цього та інших туристичних об’єктів прикарпатці також аналізували досвід залучення фінансової допомоги ЄС у туристичну сферу та розвиток громад. Учасники візиту відвідали кілька сільських зелених садиб, цікаві  туристичні атракції - як от «Веселий цвинтар», Борсанський монастир, Марамуреський музей під відкритим небом у Сігеті, зустрілися з української громадою села Поеніле-де-Суб-Мунте.

Проект «Карпатські вузькоколійки» розпочався у листопаді 2013 року і 
триватиме до серпня 2015 року. Завдяки йому у Вигоді буде створений Центр спадщини Вигодської вузькоколійки з використанням новітніх медіа-технологій, а у Марамуреші створені нові піші та веломаршрути для туристів. Говорить начальник відділу туризму Долинської РДА Мар’яна Табаркевич, пишуть ОДТРК Карпати