Щоб зійти на Говерлу потрібно заплатити?


Нещодавно до редакції «Бліц-Інфо» звернувся прикарпатець, який просив дізнатись чому піднятись на Говерлу платно

«Сьогодні вирішив вкотре підкорити Говерлу! При підїзді до підніжжя гори наткнувся на шлагбаум де за в’їзд з мене взяли 80 грн.! Допоможіть розібратись куди йдуть ці гроші і за які послуги люди платять такі побори!!!!!»

Кореспондент «Бліц-Інфо» зв’язався із керівництвом Карпатського національного природного парку. Після телефонної розмови із головним бухгалтером та замісником директора (особи відмовились представитись) вияснилось, що кожен відвідувач парку оплачує вхід на територію у розмірі 20 гривень. Ці кошти витрачаються на підтримку чистоти території та ремонт перехідних мостиків. Як зазначила головний бухгалтер, це все є законно і відповідні документи можна побачити в будь-який час у кабінеті директора парку.

Начальник відділу туризму Івано-Франківської ОДА Віталій Фередерко запевнив, що у Карпатському Національному Природному Парку керуються Законом України «Про природо-заповідний фонд України» від 16.06.1992 № 2456-XII. Де в статті 47 зазначається, що за відвідування територій  та  об'єктів  природно-заповідного фонду  їх  адміністрації,  можуть встановлювати плату.

«Крім Закону також це прописано в положенні про Національний природний парк. Кожен парк має свої положення, які затверджуються у Міністерстві екології. Відповідно, у них є свої розрахунки, які відвідувачі Парку оплачують. Із цим переліком платних послуг можна ознайомитись у  в постанові КМУ (від 28 грудня 2000 р. N 1913) « Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися бюджетними установами  природно-заповідного фонду», - запевнив Віталій Фередерко.