У Києві презентували англомовний фільм "Гіркі жнива" про Голодомор в Україні


У дні вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 рр – геноциду українського народу у столиці презентували фрагменти фільму “Гіркі жнива” (Bitter Harvest, Devil’s Harvest), першої англомовної художньої стрічки, в основу якої лягли трагічні події в Україні початку 20 століття.

Продюсер фільму Ян Ігнатович (Канада) також зазначив, що розуміє значення поширення правди про Голодомор у західному світі, для нагадування людству про цей страшний злочин і підкреслив - для нього особисто цей фільм має особливе значення, адже його “родина відчула на собі лещата радянського державного терору і була змушена полишити свою батьківщину”.

“Досі не існувало англомовного художнього фільму про ці трагічні події, і пересічні люди в англомовному світі майже нічого не знають про цю трагедію українського народу. Тепер такий фільм маємо. «Гіркі жнива» дозволять західному глядачеві відчути український дух, українську силу та мужність, дізнатися про людські страждання та нездоланність України” – каже продюсер.

У центрі фільму – кохання на тлі епічної картини Голодомору в Україні. Юрій, хлопчина з козацького роду, який шукає розуміння у своїх діда Івана та батька Ярослава, також намагається завоювати серце Наталки. Життя парубка змінюється назавжди, коли його родина та земляки стають жертвами штучного голоду та сталінських репресій.

Бюджет фільму близько 20 млн. доларів. Режисером став канадієць українського походження Джордж Менделюк, якй разом з Річардом Бачинським-Гувером є авторами сценарію. Оператор – британець Дуглас Мілсом. Музику до фільму написав відомий британський композитор Бенджамін Воллфіш. У головних ролях: Юрій — Макс Айронс, син відомого актора Джеремі Айронса (“Клуб бунтівників” (2014), “Червона Шапочка” (2011), “Біла Королева і Гостя” (2013)), Наталка — Саманта Баркс (“Знедолені” (2012), “Дракула. Невідома історія” (2014)), Ярослав — Баррі Пеппер (“Врятувати рядового Раяна” (1998), “Зелена миля” (1999), “Поле битви Земля” (2000)) Сергій — Тамер Гассан (“Гра престолів”), Іван — Теренс Стемп (“Особливо небезпечний”, “Операція “Валькірія” (2008)) та інші. Також у фільмі з’являться українські актори - Остап Ступка та Олександр Печериця.

Автори фільму розказують - зйомки фільму в Україні проходили наприкінці 2013 року, під час президентства Віктора Януковича та розпал Революції Гідності, саме тому тематика стрічки не розголошувалась. Актори були свідками протестів, які відбувалися в той час у країні, та підтримували їх.
 

“Ми були всі дуже захоплені цією темою, і ми хотіли підтримати Україну, але наші продюсери зупиняли нас щовечора, коли ми збиралися приєднатися до протестів”, – розповідає Тамер Гассан.

До зйомок фільму автори “Гірких жнив” підійшли максимально ретельно. Долучили фахових етнографів, зокрема, за автентичний вигляд національного одягу відповідала Марина Сенчило та Гала Отенко, а щодо історичних фактів, на тлі яких відбуваються події на екрані, консультації надавала Людмила Гриневич – доктор історичних наук, директор Українського науково-дослідного та освітнього центру вивчення Голодомору (HREC in Ukraine).