Учасники маршу орлят у Перемишлі кричали «Смерть українцям»


У польському Перемишлі на «Марші орлят перемишльських і львівских», який проходив 10 грудня, учасники біля будівлі Українського народного центру скандували: «Смерть українцям».

Про це повідомляє Вголос з посиланням на польський портал «Простір».

Коли колона проходила біля будівлі, один з демонстрантів закричав: «Смерть українцям» і його підтримали інші учасники. Подібний випадок на марші орлят не рідкість, – повідомляє портал.

На відео це можна почути з 0’03’’.

Однак у цьому році марш орлят організували не лише праві організації, як Всепольська молодь або Національно-радикальний табір, неформальна група «Патріотичний Перемишль», але також центр культури Підкарпатського воєводства – Культурний центр Перемишля.

Зазначається, що патронат над маршем взяв, зокрема, мер Перемишля Роберт Хома.

Крім цього інциденту марш орлят пройшов спокійно, кількість людей була помітно меншою, ніж два роки тому. Учасники, крім біло-червоних прапорів, несли символіку ONR, Усепольської молоді, Табору великої Польщі.

Два роки тому під час подібного заходу учасники походу, проходячи повз Український народний дім, скандували «znajdzie się kij na banderowski ryj». Через півтора роки після тодішнього маршу в Перемишлі відбулася атака на українську процесію.

Організатори заходу – ті ж, хто напали на українську релігійну процесію в червні цього року, до них приєдналася теж, судячи по плакату нижче, польська державна організація Інститут національної пам'яті з Ряшева.