В Івано-Франківську абітурієнти "рвуться" першими подати документи


Сьогодні приймальні комісії розпочали прийом заяв на вступ до вищих навчальних закладів України.

Кореспондент «Бліц-Інфо» вирішив дізнатись, як стартувала вступна кампанія в Івано-Франківську.

Особливістю цьогорічного вступу стало те що в 2014 році абітурієнти мають можливість подати заяву на участь у конкурсному відборі до вищого навчального закладу, як у паперовій, так і в електронній формі. Варто зауважити, що при поданні заяви в електронному вигляді неможливо врахувати право абітурієнта на першочергове зарахування або право на пільговий вступ, тому абітурієнти, які хочуть скористатися таким правом, не зможуть подати заяву в електронній формі. Наявність даних переваг абітурієнт зобов’язаний пред’являти особисто у строки, визначені для прийому документів. Тільки тоді вони будуть вважатись дійсними для участі в конкурсному відборі. Традиційна ж паперова заява має подаватися вступником особисто.

За словами методиста приймальної комісії Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, ще зранку була зареєстрована велика кількість заяв, але поки черг немає.

Проте, за словами жінки, абітурієнти телефонують і скаржаться на те, що виникають труднощі з надсиланням документів електронним шляхом, тому хвилюються чи отримав їх навчальний заклад.

Абітурієнтам Івано-Франківського національного медичного університету також доводиться чекати довго, для того щоб подати документи. Загалом процедура прийому документів та внесення їх в Єдиний державну електронну базу займає близько 5-10 хвилин. Але, зважаючи на черги, дехто чекає вже не одну годину.

Як повідомляє відповідальний секретар приймальної комісії Прикарпатського національного університету Руслан Запухляк , в перший день зазвичай спостерігається великий наплив абітурієнтів. Під кабінетами комісій утворюються довгі черги, проте методисти намагаються працювати швидко.

«Реєстрація документів абітурієнта в Єдиній державній електронній базі на одну спеціальність займає близько 5-6 хвилин. Щоправда, все залежить від системи. Якщо ж вона дає збій або «зависає» то треба чекати довше. Проте, якщо абітурієнт подає документи на різні спеціальності, тоді ця процедура займає більше часу», - розповідає методист приймальної комісії Прикарпатського університету.

Цього року абітурієнти мають можливість подавати документи до 5 вищих навчальних закладів на 3 спеціальності в кожному з них. Для участі у конкурсному відборі вони можуть використовувати як результати ЗНО, отримані у 2014 році, так і результати тестування попередніх років, що отримані у період з 2008 до 2013 років.

Ще однією особливістю є зменшення максимального бала атестату про повну загальну середню освіту. В 2014 році він складає 60 балів замість 200. Прийом документів від осіб, які вступають на основі повної загальної середньої освіти і мають проходити співбесіду або вступні екзамени завершиться 24 липня. Самі ж співбесіди та вступні екзамени у ВНЗ будуть проведені в період з 25 липня до 1 серпня.

Абітурієнти, яким для поступлення потрібно проходити творчі конкурси повинні встигнути подати документи до 24 липня. Конкурси проводитимуться у кілька сесій з 21 липня до 1 серпня. Оприлюднять рейтингові списки вступників, із зазначенням рекомендованих до зарахування на місця державного замовлення, ВНЗ 2 серпня до 12:00.

Саме ж зарахування вступників на денну форму навчання за державним замовленням відбудеться не пізніше 15.00 години 11 серпня. Зарахування вступників на платну форму навчання - не пізніше 18 серпня.