Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад


Лайфхаки для любителів заварної кави.

Складно уявити ранок без чашки міцної ароматної кави. Ми підготували для вас 10-ть лайфхаків, як зробити цей напій ще смачнішим, пише Сlicow.

#1 Вода

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 1via
 

Для приготування кави не підходить кип'ячена вода чи вода з-під крану. Можна взяти фільтровану або бутильовану. Охолодіть її. Тоді, нагріваючись повільно, вода вбере із зерен більше смаку.

#2 Кава

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 2
 

Зерна кави, змолоті безпосередньо перед приготуванням, розкриють аромат і смак напою. Відкрита пачка меленої кави втратить аромат вже за тиждень. Залежно від країни-виробника, кава має різні смакові й ароматичні відтінки. Чим сильніше обсмажені зерна, тим гіркишим та міцнішим буде напій. Можна вибрати кілька сортів і варіантів обсмажування й зробити власну суміш. Головне, стежте, щоб ваша кава була відмінної якості.

Якщо ви купили відразу багато кавових зерен, розділіть їх на частини. Кожна частина має містити стільки кави, скільки ви вип'єте за тиждень. Одну частину зберігайте на кухні в керамічній або непрозорій скляній банці зі щільно прилягаючою кришкою. Решту розкладіть в герметичні непрозорі пакети — по одній частині в кожен. Зберігайте пакети в морозильнику.

Нову партію кави діставайте заздалегідь, щоб перед варінням вона прогрілася до кімнатної температури. Заморожування дозволяє зберегти смак та аромат зерен протягом двох місяців. А ось в холодильнику зерна краще не тримати. Вони можуть відволожитися та увібрати сторонні запахи.

#3 Помол

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 3
 

Якщо ви готуєте каву в турці, то підійде дуже тонкий помол (майже як борошно). Трохи крупніші частинки можна використовувати для приготування еспрессо в кавомашині. Середній помол підходить для гейзерної кавоварки. Грубий помол використовується у френч-пресах.

Якщо для одного й того ж способу брати кави різного помолу, то смак і аромат напою будуть відрізнятися. Експериментуйте і підберіть той, що найкраще вам підходить. А може, це буде кілька варіантів — під настрій.

#4 Турка

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 4
 

Турка — ідеальна ємність для варіння кави. Існують мідні, сталеві, керамічні, об'ємом в одну або кілька чашок, з одним або двома носиками.

Є циліндричні турки, з прямими стінками, і конусоподібні. Останні зручніше використовувати. Широке дно дозволяє напою нагріватися швидше, а вузьке горлечко допомагає зберегти кавовий аромат. За обсягом підбирайте турку трохи більше, ніж потрібний обсяг кави, тоді піна не буде тікати на плиту.

#5 Сіль

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 5via
 

Сіль дозволяє напою розкритися, підсилює аромат і смак. На турку потрібно всього кілька кристаликів дуже грубої солі.

#6 Імбир

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 6
 

Добре підходить до кави мелений імбир. Додавати його потрібно до свіжозмелених зерен, до того, як заллєте в турку воду.

#7 Інші спеції

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 7
 

Крім імбиру, до кави під час приготування можна додати корицю, аніс, кардамон, перець. Цікавого смаку додасть напою скибочка лимона або цедра апельсина. Всі спеції додаються в посуд для приготування до води. Лимон або цедру кладуть після приготування, вже в чашку.

#8 Коричневий цукор

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 8
 

Цукор трохи зменшує міцність кави. Додавати його потрібно в процесі приготування. Краще, якщо це буде неочищений тростинний цукор. Кількість визначте самі, за смаком.

#9 Приготування

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 9
 

На 100 мл води потрібно приблизно 8 г кави.

Перемеліть кавові зерна. Засипте порошок в турку. Якщо хочете додати сіль або спеції, робіть це зараз. Заповніть резервуар холодною чистою водою до місця звуження турки. Поставте на маленький вогонь. Не поспішайте. Чим повільнішим і спокійнішим буде процес приготування, тим більш насиченим вийде напій.

Дочекайтеся моменту, коли кава почне підніматися, і приберіть турку з вогню. Залиште її приблизно на 30 секунд, поверніть на плиту. Рідина повинна піднятися тричі. Слідкуйте, щоб кава не закипіла. Важливо знімати турку з вогню в момент, коли піна почне підніматися. Якщо вона втече, зникне і велика частина аромату. Тому нікуди не йдіть з кухні і не відволікайтеся.

#10 Завершуємо процес

Як приготувати каву ідеально: 10 корисних порад - 10
 

Знявши каву з плити втретє, залиште напій подихати хвилину. Якщо хочете розмішати каву, щоб суспензія опустилася на дно і рідина в чашці була чистішою, робіть це зараз.

До свіжоприготованої кави ідеально підійдуть 10 вільних хвилин, щоб розслабитися і насолодитися результатом.