Як варто починати день, аби він пройшов продуктивно - поради франківської психологині


Усі ми любимо повалятися зайву годину в ліжку, сваримося на будильник і необхідність залишати теплу зону комфорту. Але така вже доля кожної людини, у якої в житті, крім задоволення, є робота, відповідальність і плани. Тому дуже важливо виробити кілька корисних ранкових звичок, щоб день пройшов максимально продуктивно та на позитиві.

«Є одна дуже добра техніка. Її ефект не одразу видно, він приходить з систематичністю. Потрібно записувати свій настрій кожного дня. Зранку і ввечері одним словом. Але при цьому довго не думати, не обмірковувати, тому що коли ми починаємо раціоналізувати, то справжні переживання від нас тікають.

Ця техніка дуже добре допомагає розуміти самого себе і відділяти, диференціювати свої емоції.

Так само добре працює, особливо з пацієнтами в лікарні, коли вони ставлять питання самому собі щовечора, що сталося доброго за сьогоднішній день. Одну конкретну річ, дуже точно варто сказати», - розповідає психолог ЦМКЛ Наталія Мельник.

Як правильно підтримувати людей, котрі пережили втрати під час війни?

«Непотрібно підтримувати словами «все буде добре», «не переживай», тому що тоді ми людині заперечуємо те, що вона відчуває. Якщо горе переживає ваша близька людина, то ви маєте відчути себе, чи здатні ви зараз надати їй підтримку. Якщо так, то варто спробувати підтримати присутністю. Я поряд, я з тобою, я бачу, що ти переживаєш, що тобі тяжко і боляче, дозволь собі поплакати, тримайся – такими словами або і навіть мовчанкою можна підтримати. Мовчанка деколи навіть більше впливає, аніж слова, тому що є контакт людина-людина. Показуємо в першу чергу мімікою, жестами, невербалікою, що я поряд, ми будемо разом, можеш на мене опертись», - говорить Наталія Мельник.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!