Як виглядає прикарпатське село, де народжуються хмари


Село Дземброня в Івано-Франківській області - одне з найбільш високогірних сіл в Україні.

У Дземброні збереглися давня культура, національні традиції, унікальні звичаї та обряди, які сприяють розвитку туристичного потенціалу краю, пише Depo.Закарпаття.

Як на Прикарпатті виглядає село, де народжуються хмари - фото 1

З назвою села пов'язано кілька легенд. Перша версія досить безневинна, вона стверджує, нібито польські жандарми довго шукали по околицях якусь вельможну мадемуазель, вигукуючи: "Гдзе Броня?" З огляду на, що Дзембронею називається ще й гора, і річка - шукали, мабуть, довго і наполегливо. Друга версія більш пікантна, не без карпатської містики. Подейкують, нібито топонім походить від угорського слова "святкування", і пов'язаний він з тим, що в день літнього сонцестояння неподалік від села, на вухатих Камені, мольфари приносили жертви богам. Але під ніж не пускали незайманих дівиць, тому богам доводилося задовольнятися білими бичками.

Як на Прикарпатті виглядає село, де народжуються хмари - фото 2

На південний захід від села на потоці Мунчель можна побачити каскади Дзембронських водоспадів, які ще називають - Смотрицькі. У пошуках натхнення колись сюди приїжджали Василь Стефаник і Леся Українка. 

Як на Прикарпатті виглядає село, де народжуються хмари - фото 3

З полонин Степанський та Косарище, розташованих на північ над селом, у добру погоду відкривається мальовничий вигляд Чорногірського хребта. Дземброня є також місцем початку пішохідних маршрутів на Чорногірський хребет.

Як на Прикарпатті виглядає село, де народжуються хмари - фото 4

Кажуть, що мальовнича місцевість села Дземброня надихнула Сергія Параджанова на зйомки культової кінострічки "Тіні забутих предків". 

Як на Прикарпатті виглядає село, де народжуються хмари - фото 5

Погода у Дземброні гірська, а отже, непередбачувана і примхлива. Та у цій своїй примхливості вона іноді вибудовує власний і досить точний графік. Зранку - молочний туман, вдень - сонце, після обіду - гроза, блискавки, грім, ввечері - прохолода і тиша.