Яка небезпека загрожує іванофранківцям улітку


Улюблений та бюджетний відпочинок прикарпатців улітку - виїзд на природу.

Із настанням теплих днів, чимало іванофранківців обирають відпочинок у лісі. Але варто пам’ятати про небезпеку, що там чатує – кліщ. Його укус неабияк загрожує здоров’ю: хвороба Лайма і кліщовий вірусний енцефаліт, повідомляє кореспондент «Бліц-Інфо».   

Першим проявом хвороби Лайма є почервоніння на місці присмоктування кліща, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота у всьому тілі і млявість. Якщо не провести лікування на ранній стадії, недуга може призвести до ураження різних органів: шкіри, суглобів, м’язів, нервової і серцево-судинної системи, та навіть до інвалідності. Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща: протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а в кінці третьої доби наближається до 100%.

Інша недуга – кліщовий вірусний енцефаліт – починається з головного болю, гарячки, нудоти, блювоти та порушення сну. При цьому захворюванні переважно уражається центральна нервова система, що може призвести до інвалідності, а в окремих випадках – до летальних наслідків. Заразитися можна не лише під час всмоктування кліща, але також, якщо випадково його розчавити, або розчесати місце укусу.

Аби уникнути цих важких недуг, варто пам’ятати про основні правила.

  • Місце для привалів на природі звільніть від сухої трави, гілок, хмизу в радіусі 20-25м.
  • Для прогулянок на природі покривайте голову головним убором і одягайте світлий однотонний одяг, який щільно прилягає до тіла – аби легше було помітити кліщів.
  • Кожні дві години оглядайте себе, аби виявити кліщів. Повторіть огляд удома. Особливо ретельно обстежте ділянки тіла, покриті волоссям.
  • Повернувшись додому, відразу змініть і ретельно огляньте одяг, виперіть та випрасуйте його. Найчастіше кліщі чіпляються до одягу людини, тому можуть присмоктуватись не лише під час перебування на природі, а й згодом, перемістившись із одягу.
  • Використовуйте для захисту спеціальні аерозолі, які містять репеленти ДЕТА або акреп, випускаються в аерозольній упаковці.
  • Якщо виявили кліща на шкірі, негайно зверніться до найближчого травмпункту. Якщо це неможливо, видаліть його самостійно: змастіть кліща олією (але не заливайте), повільно витягніть разом із хоботком, розхитуючи його пальцями, обгорнутими марлевою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини.
  • Після видалення кліща змастіть ранку розчином йоду або спиртом. Якщо хоботок залишився, його видаляють стерильною голкою. Після видалення ретельно вимийте руки з милом, а кліща спаліть.
  • Протягом двох тижнів щоденно замірюйте температуру тіла, а в разі її підвищення чи виникнення почервоніння на шкірі – зверніться до лікаря!

Якщо кліщ все ж таки присмоктався, необхідно звернутись до найближчого травмпункту.