Юля – “кремлівська зозуля”?


«Зозуля московська», та «лисиця драна» - Олег Ляшко останнього тижня не соромився у виразах щодо Юлії Тимошенко. І не дарма.

Що сталося такого між політиками, що лідер радикалів, який ще нещодавно , відстоюючи мораторій на продаж землі, позиціонував себе як союзник Тимошенко так категорично змінив до неї ставлення?

Незважаючи на те, що конфлікт між Ляшком і Тимошенко стався прямо під час засідання Верховної Ради, він був замовчаний у сюжетах багатьох центральних  телеканалів, зокрема Інтера. Тому втомлений від політичних інтриг українець ,скоріше за все, чув дзвін, але не розуміє, звідки він. Тож спробуємо пояснити, що сталося.

Причиною гніву Ляшка стали дії Тимошенко у парламенті 15 листопада, коли вона спробувала використати депутата Юрія Шухевича (Героя України, політв’язня, зрештою просто людину в віці), щоб оголосити заяву про початок імпічменту президенту Петру Порошенку. 

Цю заяву Шухевичу передав такий собі Олександр Білик, відомий як помічник і охоронець Віктора Медведчука (кума Володимира Путіна), скориставшись довірою старої людини. 

Далі все було як в детективі. Виявилося, що провокатор Білик потрапив до парламенту на особисте прохання Юлії Тимошенко і вона власноруч написала про це заяву.

Чи варто дивуватись такій співпраці Тимошенко з людьми Медведчука? Навряд чи. Особливо зважаючи на те, як піарить і відбілює кума Путіна перший номер «Батьківщини» Надія Савченко. Але зараз не про те.

Зауважмо, що все це відбувається в день, коли в Києві мали початися масові акції протесту, підтримувані в тому числі і політсилою Тимошенко.

 За вже відомим пресі сценарієм, який виявила і пояснила Служба безпеки (бо сценарій писався в Кремлі, виконавці мали бути наші):

 - акції обманутих вкладників,

протести профспілок, 

а кульмінація мітингів - на річницю Революції гідності.

Щоб звести всі ці протести в одне ціле, не вистачає гучної політичної заяви відомого політика. Представники влади чекали її від Тимошенко. Але ситуація розвивалася дещо інакше.

Вранці ,15 листопада, Юлія Тимошенко на засіданні парламенту відмовляється від свого права на виступ як лідер фракції. Натомість вона несподівано передає слово Юрію Шухевичу, який взагалі то є депутатом іншої фракції - радикалів Ляшка. З трансляції засідання Ради було видно, як за якісь секунди до того Тимошенко говорить з кимсь по телефону і після цього дає пальцем знак депутату «Батьківщини» Сергію Євтушку. Той швидко рушає до сусідніх рядів, зникає з кадру, а потім вже видно ,як він супроводжує Шухевича до трибуни і не підпускає до літнього депутата представників Радикальної фракції.

Олег Ляшко вимагає перерви. За короткий час його депутати намагаються розібратися, що відбулося. Ігор Мосійчук виходить в кулуари і кидається на Білика, звинувачуючи його в службі куму Путіна Медведчуку та  реалізації кремлівських планів. Тоді ж його колеги з Радикальної партії з’ясовують, що Білика впустили в Раду на особисте прохання Юлії Тимошенко. Текст листа лідера «Батьківщини» з проханням впустити Білика викладають в соцмережі.

Ляшко іде до преси. За словами головного радикала, його колегу, героя України хотіли використати втемну, а потім Шухевича мали вбити, спровокувавши масові безлади. 

Зауважимо, що наступного дня в ЄС мали розглядати питання надання Україні безвізу, а масові безлади однозначно унеможливили б позитивне рішення. Це ще більше дестабілізувало би ситуацію в Україні.  

«Ця московська зозуля, одягнена в українські вишиванки, намагалася чужими руками реалізувати путінський, кремлівський план по захопленню влади. Моїй злості немає меж ", - заявив журналістам Ляшко. 

І тут же попросив президента вислати Тимошенко в Росію, де "Путін їй дасть російське громадянство, адже вона його заслужила". 

"Разом з громадянством і звання героя Росії за підривну діяльність, яку московська зозуля проводить в Україні. Ти герой, хочеш відставки Петра? Вийди на трибуну і скажи ... Чого перед собою діда пхати? Лисиця драна.. Ти подумай, дура, на чому її (владу) отримаєш, на руїнах країни? ", - виливав свою злість Ляшко пресі.

Юлія Тимошенко вийшла до журналістів лише ввечері  того дня. Вона не стала відповідати на звинувачення Олега Ляшка про реалізацію кремлівського плану, лише звично знизала плечима і сказала, що “як християнка” все пробачає.

"Ми не мали можливості говорити про деталі його (Шухевича) тексту. Він просто попросив дати йому три хвилини", – запевнила Тимошенко журналістів, звично невинно усміхаючись.

"Що стосується питання і розмови про імпічмент президента, я вважаю, що цей президент заробив вже на 5 імпічментів", – відповіла лідер «Батьківщини».

Але виглядало це радше як виправдання. У детективів є правило, якщо не знаєш, хто винен, то питай, кому вигідно? Чи вигідний Тимошенко імпічмент президента? Так!

На сьогодні партія Тимошенко, так само як і Опоблок мають високі соціологічні рейтинги, які дають їм шанс повернутися до влади. От тільки найближчих виборів треба чекати більше 2 років. Щоб отримати вибори зараз, треба розбурхати ситуацію і спровокувати дочасні вибори через народні протести. Це єдиний шлях!

У Юлії Тимошенко є досвід такої роботи. У 2007 кілька місяців таких її зусиль змусили президента Ющенка відправити Верховну Раду на перевибори. У 2009, щоб отримати гарантовано владу, лідер «Батьківщини» сіла домовлятися з Віктором Януковичем про конституційну реформу, яка б законсервувала владу цих двох політисил у країні на 20 років. 

Те саме, схоже, повторюється і зараз. У ЗМІ вже не раз виринала інформація, що Юлія Тимошенко проводила секретні зустрічі з колишнім головою адміністрації президента Януковича Сергієм Льовочкіним і домовилась про непублічну співпрацю з Опоблоком, спрямовану на розхитування ситуації і дочасні вибори.

З початку листопада з регіонів надходила інформація про збір людей на мітинги під патронатом «Батьківщини» і за фінансової підтримки колишніх регіоналів з Опоблоку.

18 листопада з приміщень будівлі Жовтневого палацу у Києві співробітниками СБУ вилучено близько тисячі банок тушонки, дизель генератори та намети. Судячи з вудочок під прапори, партійної символіки та пляшок з паклею,  Їх готували під акції протесту в центрі Києва.

Хоча голова ГО "Антикорупційний рух Стоп-Корупція", депутат Київської обласної ради від «Батьківщини» Олег Кищук запевняє, що все то було на потреби фронту. Але навіщо солдатам вудочки під прапори? Питання, вочевидь, риторичне і викликає лише криву посмішку розчарування на обличчі.

Цікаво, що 15 листопада попри відсутність символіки «Батьківщини» Кищук брав участь в акціях протесту під Нацбанком. От тільки, коли журналісти стали знімати його на камеру, то чомусь публічний політик, білбордами якого завішаний весь Броварський район, назвався іншим ім’ям. Чому соратник Тимошенко так вчинив не відомо. Можливо, йому було неприємно опинитися в одному телевізійному сюжеті з людьми, які на камеру зізнавалися, що стоять тут … аж за 140 гривень.

Був на акціях протесту і інший соратник Тимошенко Валентин Наливайченко.  Наступного дня після тих виступів відомий волонтер Леся Литвинова написала, що ще півроку тому до неї та її колег стали звертатись окремі знайомі, які під хороше фінансування закликали волонтерів, що працюють з атошниками, вивести людей на  протести проти влади. І одним з людей, який згадується в цьому процесі, був саме Наливайченко.  Литвинова для себе  розцінила пропозицію як спробу державного перевороту і відмовилась.  Але, вочевидь, були і ті хто підтримали чи купились на красиві слова.

Тож виходить, що Тимошенко досить ретельно готувалася до цих акцій протесту і справді як та зозуля підклала свої яйця (тобто політичних соратників) у різні корзини.

Здається, бажання здобути владу через  дочасні вибори настільки велике, що вона готова мати навіть таких союзників як Медведчук і Росія.

І заяви СБУ про реалізацію кремлівського плану «Шатун» через псевдо акції протесту в Україні вже не виглядають такими смішними.

Цього разу пронесло. Але деяким політикам байдуже, що в країні війна, що гинуть люди, і вони точно не втратять першої нагоди розхитати ситуацію… Заради влади. За гроші з Москви. 

Юлія Пристайко