Збережемо Донбас якщо пожертвуєм європейським майбутнім України, - Андрухович


Письменник Юрій Андрухович заявив, що зберегти Донбас в складі України можливо лише ціною фатальних для нашого європейського майбутнього поступок. Він заявив, що українські військові повинні повністю взяти під контроль всі міста і села на Донбасі. Андрухович також запропонував ліквідувати Донецьку і Луганську області в їх нинішніх кордонах.

Про це повідомляє своїм читачам Преса України з посиланням на заяву письменника Юрія Андруховича, пишуть Вікна.

“Особисто у мене така можливість викликає дуже великі сумніви. Будь-яке соціологічне опитування показує вкрай низьку підтримку прозахідного курсу на Донбасі. До того ж, ця підтримка, здається, має тенденцію до подальшого зниження, вона прагне до нуля. Цю соціологію загалом підтверджують щоденні новини з Донбасу, розвиток подій в бік загострення та ескалації”, - розповів Андрухович.

“Тобто, зберегти Донбас у складі України можна лише ціною фатальних для нашого європейського майбутнього поступок. В черговий раз задобрювати Донбас доведеться дійсно по-крупному. Так, зберегти Донбас в Україні все ще можна, але це буде така Україна... Наприклад, я повністю впевнений, що заспокоїти і зберегти Донбас можна було б, покаявшись за Майдан і повернувши в Київ президента Януковича. Фантастика? А донецькі переговори між Кучмою і Медведчуком не фантастика?”, - зазначив він.

На думку Андруховича, просто припинити бойові дії, вивести з Донбасу наших силовиків означатиме капітуляцію. “Це дуже поганий початок для нашого нового майбутнього, дуже травматично. Відділення Донбасу від України (якщо до нього все-таки дійде) повинно було б створювати враження, що ми його не втратили, а позбавилися від нього. Для цього АТО (чи як там в подальшому називати цю по суті війну) повинна бути успішною”, - вважає письменник.

“Україна повинна перемогти, повністю взявши під контроль всі міста і села, і дороги, і магістралі, і все-все-все. Причому демонстративно, під синьо-жовтим прапором. І тільки після цього, налагодивши на Донбасі нормальне мирне життя, запропонувати тамтешньому населенню референдум. Де чесно, не заграючи з ним і не замилюючи в який раз йому очі, підкреслити ключові моменти, які Донбас особливо дратують: українська як єдина державна, європейська та євроатлантична інтеграція (ЄС і НАТО, відповідно). Приймаєте таку Україну - говорите на референдумі “так” і залишайтеся з нами. Не приймаєте - ми вас знімаємо”, - підкреслив він. Андрухович також запропонував ліквідувати Донецьку і Луганську області в їх нинішніх кордонах, щоб зберегти в Україні північ Луганщини і південь Донеччини, контрольовані силами АТО. “Важливо пам’ятати про неоднорідність цього регіону і врятувати в ньому все, що за Україну і з Україною”, - підкреслив письменник.