Американські науковці у Франківську: Сільські бібліотеки треба обладнати сучасними комп’ютерами


У середу, 9 грудня, американські науковці, що проводять в Україні соціально-економічні дослідження, говорили про важливість забезпечення сільських бібліотек комп’ютерами.

Захід відбувся у форматі діалогу, в якому, окрім дослідників з США, взяли участь франківські активісти й блогери, пише Репортер.

“Звісно, кожна сільська бібліотека має бути обладнана сучасними комп’ютерами. Це допоможе біблотекарю швидше знайти книгу, яка потрібна відвідувачу, – говорить Сьюзен (прізвища не назвала), науковець з США. – Важливим також є й доступ до Інтернету. Навіть у селі все має бути сучасно”.

Заступник директора обласної наукової бібліотеки Людмила Жирик розповіла про те, як працівники “книжкових храмів” Франківщини вчилися користуватися комп’ютерами.

“В Івано-Франківській обласній науковій бібліотеці, у рамках проекту “Бібліоміст”, раніше проводили тренінги для працівників. Їх навчали ладнати з комп’ютером і користуватися Інтернетом: від елементарних речей до створення сторінки у соціальній мережі”, – каже Жирик.

“Бібліоміст” – це проект Біла Ґейтса та його дружини Мелінди. Зі свого фонду вони виділяли кошти на забезпечення американських сільських бібліотек комп’ютерами та доступом до Інтернету.

Ця програма вже закінчилася. Американські науковці вирішили приїхати саме до нашого міста, бо деякі сільські бібліотеки Франківщини й досі співпрацюють з представниками “Бібліомосту”.

Також вранці дослідники з США зустрілися з представниками департаменту культури і релігії та дирекцією обласних бібліотек. Крім того, поспілкувалися і з працівниками бібліотек сіл.