Десять тисяч «з космосу» або Як обдурють прикарпатців


Цей вид шахрайства зареєстровано в області вперше, повідомив на брифінгу начальник управління УМВС в області полковник ігор Баб’юк. Чоловік, намагаючись купити автомобіль, залишився без грошей (ні багато ні мало — десять тисяч євро) і без машини.

Тепер, як відомо, автомобіль придбати дуже легко. Віддав продавцеві гроші, той покупцеві — техпаспорт і ключі, й їдь собі без переоформлення. Саме за такою схемою мав намір придбати авто житель Городенківського району. Та коли передав продавцеві автівки гроші, його хтось відволік, очевидно, навмисне. Чоловік на мить відвернувся, але цього вистачило, щоби продавець разом з грошима вскочив у машину —  і тільки за ним зафуркотіло. 

Як з’ясували правоохоронці, номерні знаки на тому автомобілі були від іншої машини. Отже, підсумував ігор Баб’юк, це була заздалегідь підготовлена афера. Щоправда, за його словами, особу, котра організувала цю оборудку, встановлено і тепер вживають заходів для її затримання.

Брифінг, про який ми згадали на початку, був присвячений майновим злочинам, кількість яких останнім часом значно зросла. Зокрема, з автомобілів. Але тут, зазначив начальник обласного карного розшуку, провина і самих потерпілих, котрі залишають у салонах речі — ноутбуки, планшети, барсетки, сумки тощо, які можуть привабити злодіїв. Бували випадки, що такі злочини скоювали люди, котрі раніше не мали проблем із законом, не належали до кримінального середовища, але не витримували спокуси, побачивши якусь дорогу річ у машині. Адже викрасти її — справа секунди. Розбив вікно, хапнув барсетку чи планшет і тікай. За добу, яка передувала зустрічі Баб’юка з журналістами, в області зареєстровано п’ять таких крадіжок.

Зрештою, виступ Ігор Васильович розпочав з іншого виду майнових злочинів — так званого телефонного шахрайства. Це коли людині телефонують і кажуть, що з її рідними, як правило, із сином, сталася біда чи потрапив до міліції, у ДТП тощо, і, щоб усе залагодити, негайно потрібні гроші. Значна частина людей купуються на це, а потім з’ясовують, що їх банально обманули.

«Галичина» вже повідомляла, що недавно затримали жителя Львівської області, який займався таким шахрайством, завдяки одному громадянину, котрий вчасно звернувся до міліції. Та з’ясувалося: затриманий — тільки виконавець, який приходив за грошима. Організатор оборудки наразіѕ відбуває покарання в одній із колоній за межами нашої області. Саме він телефонував потенційним жертвам із місця ув’язнення. Але це ще не все. Буквально через тиждень правоохоронці затримали чергового «інкасатора», який, так би мовити, працював на вже згаданого організатора. Незабаром його діяльність припиниться і він отримає додатковий термін ув’язнення.

Ще один вид телефонного шахрайства — це коли людині телефонують і кажуть, що, мовляв, з такого-то банку їй надійшла велика сума, але, щоб перевести гроші на її рахунок, потрібно знати банківські реквізити. Підійдіть, мовляв, до такого-то терміналу і вставте туди банківську картку. Потерпілий, щиросердечно вірячи в те, що йому справді «з космосу» може впасти десять тисяч гривень, робить це. В результаті не тільки нічого сам не отримує, а й зникають усі гроші, які були на його банківській картці.
Як бачимо, в цьому випадку зловмисники грають на бажанні людей мати легкі гроші. За таким самим принципом діють й інтернет-шахраї, котрі пропонують через цю мережу різні товари. Люди купуються на низькі ціни. Товару, звісно, не отримують, а гроші зникають.

— Ну не може айфон коштувати гривню! — емоційно вигукує ігор Баб’юк. — Такі злочини дуже тяжко розкрити, бо, щоб зробити виїмку банківського рахунку, потрібен дозвіл суду. Це по-перше. По-друге, таку операцію можна здійснити лише в центральному офісі банку. У нас найбільш популярним є «Приватбанк», тож оперативникові потрібно їхати аж до Дніпропетровська. Але і це не гарантує, що шахрая вдасться затримати. Адже рахунки, як правило, відкривають за втраченими чи викраденими паспортами, власники яких і не підозрюють про ці оборудки.

На жаль, останнім часом у нас відновилися й банальні крадіжки телефонних кабелів. Це пов’язано зі значним подорожчанням брухту кольорового металу. Здійснюють їх, як правило, в сільській місцевості. Бували випадки, що від цього потерпали літні одинокі люди, в яких єдиним засобом зв’язку був домашній телефон і вони не могли вчасно викликати лікаря чи зв’язатися з рідними.

Зрозуміло, що ці злочини не скоювали б, якби не було попиту на метал. Йдеться про пункти прийому брухту. З легальними проблем немає, каже начальник карного розшуку. Вони не приймають такий дріт, побоюючись втратити ліцензію. Проблема в тому, що підпільні пункти прийому брухту хоч і виявляють, але на місці одних виникають інші.
Наразі міліція вирішила проводити разом із працівниками «Укртелекому» спільні рейди в тих районах, де найчастіше трапляються такі крадіжки.

І, нарешті, підійшли до ще однієї проблеми, пов’язаної з квартирними крадіжками, кількість яких останнім часом також зросла. Причому скоюють їх, як правило, заїжджі злодії, бо з місцевими любителями навідуватися до чужих осель проводять профілактичну роботу і вона дає свої результати. А стосовно жителів інших областей, то рука карного розшуку дотягується до них уже коли ловлять «на гарячому». Скажімо, в січні затримали групу «гастролерів» із Львівської області. Всі — раніше судимі за аналогічні злочини. На волю вийшли у жовтні минулого року і далі взялися за старе. Вони встигли обікрасти в Івано-Франківську дві квартири, а коли намагалися потрапити до третьої, їх і взяли. 

— Тепер маємо інформацію, що на територію області заїхала ще одна група злодіїв, тож будемо їх відстежувати, — повідомив журналістам ігор Баб’юк.

Ігор Васильович пригадує, як кілька років тому, коли затримували банду, що займалася крадіжками та розбійними нападами на території Прикарпаття і збиралася виїхати на Хмельниччину, довелося місяць пролежати в кукурудзі. Звісно, ні закурити, ні нормально справити природні потреби можливості не було. 

Він та інші оперативники карного розшуку перебували в засідці біля однієї хати, де, за інформацією, мали зупинитися злочинці. Але в самому помешканні, в коморі, стільки ж часу провели бійці спецпідрозділу «Беркут», котрі першими повинні були затримати бандитів.  Серед них були й хлопці, котрі тепер загинули в зоні АТО. 

— Той, хто полюбляє казати, що міліція нічого не робить, а є такі розмови, просто не знає нашої роботи, — констатує начальник  обласного карного розшуку. — 
В реальності доводиться мати справу з такими речами, що всі ці міліцейські серіали просто відпочивають.

І на підтвердження — остання інформація. Днями працівники ДАІ  затримали раніше судимого жителя Коломийського району, який разом з неповнолітнім спільником скоїв на території області шість пограбувань. Тим часом працівники карного розшуку затримали зловмисника з Надвірнянського району, котрий нещодавно в Коломиї в пункті обміну валют пограбував клієнтку. Погрожуючи ножем, він забрав у жінки 90 тисяч гривень.