Прикарпаття переходить на освітлення вулиць від сонячної енергії


Вийшли із тіні за допомогою енергії сонця, а тепер і іншим пропонують. У селі Рошів на Івано-Франківщині підрахували скільки вже заощадили на вуличному освітленні за допомогою сучасних технологій.

30 років половина Рошнева жила у темряві без вуличних ліхтарів. У селі пояснюють: усе через те, що свого часу невдало протягли електролінії, пишуть Подробності

"Половина села - існувала лінія передач, друга частина села, то лінія електропередач пішла не по центральній дорозі, а пішла боком, попри хати і фактично зробити освітлення звичайне було неможливо", - пояснює сільський голова Рошнева Богдан Бідочко.

Але два роки тому вперше на Прикарпатті застосували сонячну енергію для освітлення вулиць. 27 ліхтарів із сонячними батареями тоді обійшлись у понад 200 тисяч гривень. Гроші виділили у рамках проекту ЄС з енергозбереження

"Це - енергія сонця, яка перетворюється в електричну енергію, накопичується в гелевих акумуляторах. Вдень заряджається. Із настанням сумерків зарядне прилад вмикається і починає працювати світильник", - розповідає Богдан Бідочко.

У селі підрахували, що альтернативне освітлення економить щороку до 30 тисяч гривень. Відтак проект окупиться за 5-6 років. Сьогодні сусіди і собі переймають рошнівський досвід. Як приклад Вільшаниця, де вже цього року збираються встановити сонячні батареї на даху садочка. Тим самим освітлять вулиці та обігріють садочок для 75 дітей.

"Електроенергія буде виділятись на ці електричні стовпи. Це буде підігрів води у дитячому садочку і освітлення вулиць у селі", - каже секретар Вільшаницької сільської ради Наталія Архамула.

"Зараз виготовляється проектні-кошторисна документація, встановлено лічильники на підстанціях і найближчим часом, коли поступлять кошти, будемо втілювати це", - запевняє мешканка села Вільшаниця Наталія Піхальчук.

А у Рошневі теж планують не зупинятися на досягнутому. Уже наступного року збираються перевести на енергію сонця усі інші вулиці. І задумуються, а не встановити ще і вітряки? Тоді село стане повністю енергонезалежним.