Чим східняків здивувала Галичина?


За 22 роки незалежності України її громадяни так і не змогли подолати ментальний бар’єр між сходом і заходом. «Совкові» стереотипи продовжують переслідувати наше суспільство, зіштовхуючи різні регіони у протистоянні на рівні свідомості.

Подолати розбіжності цінностей і свідомості взялася молодь громадської організації «Фундація регіональних ініціатив», яка розпочала всеукраїнський проект «Твоя країна!».

Як сказав його координатор на Прикарпатті Сергій Меткий, такий проект розпочато для налагодження взаєморозуміння та відносин між молоддю різних областей. Але це лише початок безстрокового проекту. 

«Перший етап відбувався паралельно у двох областях — Харківській та Івано-Франківській. Так триватиме і далі, чергуватимуться тільки міста. Наші учасники брали участь у екскурсіях містом і музеями, зустріччю з відомими людьми та поїздці в туристичне Яремче. Найближчим часом ми прийматимемо нових учасників. Орієнтовно на Пасху, для того, щоб показати людям, як прикарпатці святкують. Також плануємо в ці
 дні сходження на г. Говерлу та інші цікавинки програми», — повідомив С. Меткий.

Як розповідають учасники проекту, враження від Івано-Франківщини незабутні. Місцева говірка, кухня та атмосфера відмінні від їхніх уявлень, а побачене приємно вразило.

«Коли я їхала до Івано-Франківська, то відчувала стурбованість. Це був скоріше не страх, а переживання стосовно компанії, яка збереться. На щастя, мої переживання не підтвердилися і вже з першого дня я зрозуміла, що ці люди стануть моїми друзями не тільки на ці чотири дні і ми будемо спілкуватися й надалі», — розповідає учасниця проекту Діана Андрусенко з Києва.

Інша учасниця проекту Катерина Чухмара із Запоріжжя, розповідає, що жодного дня не пожалкувала, що обрала саме Івано-Франківськ і зважилася поїхати.

«Івано-Франківськ приємно здивував своєю архітектурою та гостинністю на кожному кроці. Під час подорожі ми не мали ані хвилини, щоб сумувати, а нових вражень та емоцій було стільки, що складно передати. На початках боялася, що коли буду переходити на рідну російську, то буду некомфортно почуватися, але такого не було, російською розмовляти навіть не хотілось. А українська в івано-франківців дуже приємна», — ділиться враженнями Катя.

Галичина