ДТЕК Бурштинська ТЕС інвестує в екологічні проекти 123,6 млн грн в 2013 році


Електростанція спрямує 123,6 млнгрн на зниження викидів шкідливих речовин в атмосферу, збільшення обсягів відбору сухої золи, створення вільних ємностей для складування промислових відходів без виділення додаткових ділянок землі, мініміза­цію негативного впливу на водні ресурси.

З метою охорони атмос­ферного повітря впро­довж 2013 року на енергоблоці №5 в рамках реконструкції будуть замінені старі електрофіль­три на нові фірми «RAFAKO- SA» (Польща), буде проведено заміну димососів і газоходів. Нові електрофільтри забезпе­чать досягнення екологічних показників по викидах твердих частинок в атмосферу на рівні не більше 50 мг/м3. Річні викиди на енергоблоці № 5 після замі­ни зменшаться в 29 разів у по­рівнянні з викидами до їх замі­ни. Проект стане найбільшим у екологічній програмі цього року і коштуватиме 80,2 млн грн.

Для захисту земельних ресурсів в рамках реконструк­ції блоку №5 передбачено розробку двох систем золо- відведення: пневмозоловідве- дення і гідрозоловідведення. Проект системи пневмозо- ловідведення розроблено з використанням обладнання фірми «RAFAKOSA» (Ве­ликобританія). Впроваджен­ня такого проекту дозволить значно збільшити відбір сухої золи, яка має попит на ринку будівельних матеріалів. Робо­та систем гідрозоловідведення стане продуктивнішою завдяки збільшеній потужності нових електрофільтрів.

У вирішенні питань по­водження з відходами ви­робництва в 2013-2014 роках впроваджується великий про­ект - нарощування 9 і 10 ярусів золовідвалу №3, що дозволить створити додаткові зведені єм­ності для складування промис­лових відходів без виділення додаткових ділянок землі. За­гальна вартість проекту ста­новить 97 млн грн. У 2013 році планується реалізувати комп­лекс заходів щодо підвищення надійності дамб золовідвалу та запобігання його запилення, на що передбачено 34,6 млн грн.

"ДТЕК Бурштинська ТЕС здійснює все більше проектів, спрямованих на поліпшення екологічної ситуації в районі її розміщення та регіоні в цілому. Ми усвідомлюємо свою відповідальність за безпеку нашого виробництва, тому ДТЕК інвес­тує значні кошти у зменшення рівня викидів в атмосферу, мі­німізацію негативного впливу на середовище. Ми не тільки впроваджуємо нові підходи, які відповідають найбільш суворим міжнародним стандартам, а й створюємо ефективну систему моніторингу впливу на навко­лишнє середовище, залучаємо персонал в природоохоронну діяльність, розвиваємо еколо­гічну культуру", - говорить ди­ректор ДТЕК Бурштинська ТЕС Михайло Мальований.