На Франківщині створять комісію з інвентаризації житлового фонду краю для родин переселенців


Нині на Прикарпатті перебуває 237 осіб із АР Крим та південно-східних областей, лише в Івано-Франківську проживає 43 родини. Більшість сімей мігрантів вирішили залишитися жити в нашому краю.

В зв’язку з загостренням ситуації в східних областях України, збільшилася кількість дзвінків у логістично-інформаційний центр з Луганщини та Донеччини, люди запитують, на яких умовах можна приїхати на Івано-Франківщину. Тож незабаром кількість внутрішніх мігрантів в нашому краї може збільшитися.

Із 237 переселенців, котрі знайшли тимчасовий прихисток на Івано-Франківщині, 101 особа — це діти. Як зазначив директор департаменту освіти, науки, молоді і спорту Сергій Дерев’янко, всіх дітей забезпечують освітніми послугами згідно з їхніми потребами.

55 дошкільнятам управління освіти надало можливість влаштуватися в дитсадки, проте лише двоє з них зголосилися відвідувати ДНЗ. із 36 дітей шкільного віку 22 ходять до школи, 14 оформляють відповідні документи. Троє випускників офіційно зареєструвалися для складання зовнішнього незалежного оцінювання. 11 одинадцятикласників, які перебувають в області, не зареєструвалися для надання освітніх послуг. Також у трьох національних ВНЗ івано-Франківська — ПНУ ім. В. Стефаника, університеті нафти й газу, медичному університеті навчається дев’ятеро студентів. 11 дорослих працевлаштовано, 16 осіб літнього віку отримують пенсії.

Заступник голови ОДА Сергій Адамович зазначив, що передбачено різні джерела фінансування і підтримки внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, з обласного бюджету буде виділено разову матеріальну допомогу в сумі 500 гривень на особу.

«Просимо у Міністерства фінансів 9,5 мільйона гривень на утримання протягом року цих людей у закладах санаторного типу. Ми передбачаємо ймовірність того, що частина людей не зможе у себе в приватних садибах чи помешканнях далі утримувати гостей і ми тоді їх переводитимемо в ці заклади, отримуючи фінансування від держави, як відшкодування за фактом витрат санаторіїв. На сьогодні в області визначено кілька таких об’єктів. Зокрема, це медичний реабілітаційний центр «Кремінці» МВС України, оздоровчий комплекс «Лімниця», дитячий санаторій «Ясень», санаторій «Перлина Карпат», — зазначив посадовець.

Також на часі — вирішення питання постійного проживання в області мігрантів з Криму та південно-східних областей. Для цього створено спеціальну комісію, котра має провести інвентаризацію всього житлового фонду краю, домогосподарств, які пустують. Саме ці будинки могли б стати тривалим прихистком для переселенців з неволі.

Співголова Івано-Франківської обласної координаційної ради з питань надання допомоги людям у період надзвичайних ситуацій Леся Аронець зазначила, що наразі визначено два райони — Снятинський та Тлумацький, в селах яких є чимало хат, де вже ніхто не живе. На перспективу планують задіяти для цього і Городенківщину.  

...Суфіям уже два тижні зі своєю великою родиною, — дружиною та п’ятьма дітьми, — живе в Івано-Франківську в готелі. Чоловік наголошує, що наразі найболючішими питаннями для його та інших сімей переселенців є поселення на тривалий термін та працевлаштування. ідеальним варіантом для них був би будинок в Івано-Франківську чи в його околицях, адже вони сповідують іслам, а в обласному центрі на вулиці Чорновола є мечеть, де можна без проблем щоп’ятниці виконувати свої релігійні обряди.

— Ми хочемо на постійно тут залишитися, тому що я кримський татарин і для мене таке поняття, як Росія, неприйнятне, — наголошує Суфіям. — Починаючи з 1783 року йшов геноцид кримських татар і одна з передостанніх депортацій  1944 року. Мій батько пройшов це. Я не уявляю собі життя на території Росії. Я громадянин України і тому продовжую жити на території України.

                                                                                                                  Галичина