На Прикарпатті встановили меморіальну дошку на вшанування Петра Терпелюка


У дитячій музичній школі №1 в місті Коломия відбулося відкриття меморіальної дошки на честь колишнього директора школи, народного артиста України Петра Терпелюка.

В урочистостях з нагоди відкриття взяли участь голова Коломийської районної державної  адміністрації Михайло Негрич, міський голова Коломиї Ігор Слюзар, начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак, родина, друзі Петра Терпелюка та жителі Коломийщини.

«На Коломийщині завжди народжувалися талановиті  люди, особистості, які вміли прославити  рідний край, - зазначив на відкритті голова Коломийської РДА Михайло Негрич. - Ми  зібралися  разом,  щоб  вшанувати  пам’ять про надзвичайно талановиту людину, відомого не лише в Україні, а й далеко за її межами скрипаля-віртуоза, композитора, диригента».

Меморіальну дошку на вшанування пам’яті про Петра Терпелюка, який упродовж багатьох років очолював творчий колектив дитячої музичної школи, а також був засновником оркестрів «Гуцулія» та «Гуцулятко», виготовив скульптор, викладач місцевої школи мистецтв Ярослав Лобурак. Ініціативу викладачів музичної школи зі встановлення меморіальної дошки підтримали представники міської та районної влади.

«Петро Терпелюк – це великий українець, який творив і  надзвичайно багато працював, - наголосив на урочистостях начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації Володимир Федорак. – В його творах відчувається любов до рідного краю, своїх краян. Ми повинні вчитися у Петра Терпелюка, як потрібно глибоко відчувати мелодику, українську пісню, шанувати традиції інших народів, постійно вдосконалюватися».

 

Довідково

Петро Терпелюк народився 15 квітня 1941 року в селі Шепарівцях Коломийського району у музичній родині. Його батько, відомий у своєму оточенні народний музикант, часто грав на весіллях і народних забавах.

Тож і для сина гра у весільних оркестрах стала першою музичною практикою, яка згодом продовжилася навчанням у Львівській консерваторії імені Миколи Лисенка.

Завдяки отриманим знанням у творчому доробку Терпелюка з’явилися десятки творів для скрипки, оркестру народної музики.

В 1971 році Петро Терпелюк очолив Коломийську музичну школу. Саме тоді музикант виступив ініціатором створення оркестру народних інструментів «Гуцулія». До складу цього творчого колективу увійшли викладачі музичних шкіл і педагогічного училища Коломиї. У період плідної роботи з колективом, який неодноразово ставав учасником різноманітних фестивалів і конкурсів, Петро Терпелюк отримав звання заслуженого артиста України.

Серед багатьох заслуг відомого музиканта – створення на Прикарпатті оркестрів народних інструментів «Гуцулятко» та «Рапсодія».