На Сонці зникнуть магнітні полюси: чим це загрожує Землі


Як повідомляють вчені, цього року на Сонці спостерігається цікавий процес - зниження сили магнітних полюсів. Зараз вони вже суттєво ослаблені, порівняно з нормальним станом справ. Передбачається, що до кінця 2023-го полюси взагалі зникнуть.

Цей процес - природній. Подібне явище спостерігається кожні 11 років. Тому ми можемо продовжувати ходити на роботу, дивитися серіали чи грати в казино Elslots, не боячись глобальної катастрофи.

Ми та світило - складні відносини

Наше світило має великий вплив на життя на Землі. Починаючи з того факту, що життя зародилося тільки завдяки сонячній енергії та теплу. Та навіть будь-які зміни на Сонці суттєво впливають на людське життя:

1. Підвищена сонячна активність - так звані спалахи на Сонці - здатна впливати на людське самопочуття та електросистему Землі. Під час сонячних бур метеозалежні люди відчувають головний біль, втомлюваність, зниження емоційної стабільності. Особливо потужні спалахи можуть навіть виводити з ладу енергетичні системи на планеті - як це було в 1859-му році, коли телеграфний зв’язок було порушено через геомагнітну бурю.

2. Зниження сонячної активності - теж представляє проблему. Як визначили вчені, значні неурожаї в людській історії збігаються з прогнозованими періодами неактивної поведінки Сонця. Недостатня кількість енергії від світила спричиняла проблеми з вирощуванням їжі. А значить - голод, та соціальні катаклізми, коли цілі народи намагалися добути собі засоби для виживання шляхом переселення чи війни з сусідами. 

Тому підвищена цікавість до вивчення процесів на Сонці - запорука існування людства. 

Попереду - пік сонячної активності

Але не варто лякатися через те, що полюси Сонця зникають. Подібне явище спостерігається вже не вперше. Зникнення магнітних полюсів зазвичай передує черговому періоду сильної сонячної активності. Це явище відбувається кожні 11 земних років.

Інтенсивність магнітних полів у районах сонячних полюсів досить швидко знижується. Вчені помітили це, проводячи вимірювання у рамках задач Сонячно-динамічної обсерваторії NASA. Уже зараз полюси знаходяться на межі зникнення. Можна очікувати, що до кінця року вони цілковито зникнуть.

Це не вплине на поведінку Сонця жодним кардинальним чином. Після зникнення полюсів відбудеться їхня інверсія - північний стане південним і навпаки. Після чого, полюси знову запрацюють у стабільному режимі.

Може виникнути питання - яка різниця, де у Сонця південний полюс, а де північний? Справа не у назві, а в тому, що один полюс має позитивний заряд, а інший - негативний. Під час інверсії ці значення змінюють положення.

Після зміни магнітних полюсів - буде спостерігатися так званий “сонячний максимум”. Це період найбільшої сонячної активності, коли спостерігається максимальна кількість сонячних плям та викидів речовини у навколишній простір.

Цікавий факт: щодо земних полюсів, вважається, що Північний має позитивний заряд, а Південний - негативний. Будь-які зміни в магнітному полі Землі набагато небезпечніші для людства, ніж на Сонці. 

В минулому, навіть відносно незначні коливання магнітного поля призводять до змін клімату. Як результат - вимирання цілих видів живих істот. 

Це вже не кажучи про те, що саме магнітне поле захищає земне життя від шкідливого випромінювання з космосу. Якби на Землі не існувало магнітного поля - вона була б такою ж беззахисною, як Марс.

 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!