Неконтрольована китайська ракета падає на Землю. І ніхто не знає, куди саме


Китайський ракетоносій, який обертається навколо Землі, має здійснити неконтрольоване повернення в атмосферу. Вчені не знають, де приземлиться космічний апарат.

З 1990 року жоден об'єкт масою понад 10 тонн не залишали на орбіті через ризик його неконтрольованого повернення на Землю. Але найближчими днями 21-тонна ракета Long March 5B зробить це вперше в історії, пише ВВС.

Ракетоносій 30 метрів завдовжки і 5 метрів завширшки використали, щоб вивести на орбіту модуль нової китайської космічної станції наприкінці квітня. Космічний апарат рухається орбітою Землі зі швидкістю 27 600 км/год, поступово наближаючись до її поверхні.

За словами наукового кореспондента BBC Джонатана Амоса, ракета перебуває у зоні 41 градус на північ і південь від екватора. Тобто це територія, яка простягається до Нью-Йорка, Стамбула й Пекіна на півночі та Веллінгтона й Чилі - на півдні.

"Навіть якщо ви живете в цій зоні, недалеко від екватора, ймовірність того, що уламки космічного апарату впадуть на вас - дуже мала", - пояснив Джонатан Амос.

"70% Землі покрито океаном, а тому якщо ракета не згорить в атмосфері, вона швидше за все впаде в море".

Ракета вивела на орбіту основний модуль китайської космічної станції Тяньхе

АВТОР ФОТО,GETTY IMAGES

 
Підпис до фото, Ракета вивела на орбіту основний модуль китайської космічної станції Тяньхе

Коли Long March 5B запускали востаннє, у травні 2020 року, уламки, зокрема 12-метрова металева труба, впали поблизу села в Кот-д'Івуарі на заході Африки. Тоді ніхто не постраждав.

Вчені очікують, що ракета впаде 10 травня або плюс-мінус два дні. Малоймовірно, що вони знатимуть, де вона приземлиться, за годину до цього.

Мапа AstriaGraph, яку фінансує уряд США, дозволяє відстежувати всі штучні об'єкти в космосі - близько 26 тисяч предметів.

Професор Моріба Джа, аерокосмічний інженер з Техаського університету, який працює над проєктом, розповідає, що розміри цих об'єктів варіюються "від смартфона до космічної станції".

"3500 з них - це дійсні супутники, а решта - сміття", - додає він.

Проєкт AstriaGraph, який фінансує уряд США, відстежує всі штучні об'єкти в космосі

АВТОР ФОТО,ASTRIAGRAPH/MORIBA JAH

 
Підпис до фото, Проєкт AstriaGraph, який фінансує уряд США, відстежує всі штучні об'єкти в космосі

З початку освоєння космосу у другій половині XX століття кількість сміття на орбіті постійно збільшується й становить загрозу робочим супутникам. За словами професора Джа, близько 200 великих об'єктів, зокрема уламки старих ракет, є "бомбою уповільненої дії".

"Супутники, які надають послуги з навігації, часу, фінансових операцій, прогнозу погоди, можуть у будь-який момент потрапити під удар і припинити роботу. Втрата цих об'єктів матиме помітні наслідки", - вважає фахівець.

Китайську ракетну установку також можна знайти на мапі AstriaGraph, де вона фігурує під назвою CZ-5B.

Вона робить повний оберт навколо Землі кожні 90 хвилин, але визначити траєкторію її падіння дуже складно.

Наразі вчені стежать за спуском ракети, намагаючись передбачити місце її падіння.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!