Прикарпатські чиновники нарешті задумались над долею сиріт


З українських інтернатів щороку випускаються діти, що залишають один на один із дорослим, самостійним життям. І багато проблем дорослого життя стають для них великим життєвим випробуванням. Звичайно, у вирішенні деяких питань допомагають соціальні служби. Та все ж найболючіше - квартирне питання інколи залишається відкритим довгі роки.

На сьогодні в Україні це проблемне питання вирішує державна «Програма соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, профілактики бездоглядності та безпритульності серед неповнолітніх на 2012-2015 роки».

Як розповів кореспонденту «Бліц-Інфо» начальник служби у справах дітей Івано-Франківської облдержадміністрації Іван Ковалик, в області 1587 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

«З них 278 дітей мають житло на праві власності, 1212 – на праві користування та 97 – не мають житла. Основними причинами відсутності житла є випадки, коли батьки покинули дитину в пологовому будинку або не мали власного житла. Також у випадках, коли батьки його продали. Адже, до 2006 року нотаріальні дії не вимагали дозволів органів опіки та піклування на їх відчуження», - пояснює пан Ковалик.

За словами Івана Івановича, на Івано-Франківщині виконання програми має непогані результати.

«У 2012 році було забезпечено житлом 10 осіб. Цьогоріч вже забезпечили житлом трьох повнолітніх дітей-сиріт та 10 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також для двох повнолітніх дітей з Коломиї здійснено капітальний ремонт квартири», - розповідає начальник служби.   

Крім того, наголошує Іван Ковалик, до кінця року домівку отримають ще семеро дітей.

«Варто зауважити, що сьогодні розробляється окрема програма «Про забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб із числа дітей-сиріт». І вона стосуватиметься дітей, яким вже виповнилось 18 років. Тобто, ця, що діє сьогодні щодо дітей до 18 років. А там вже буде продовження – від 18 до 23. Такий собі другий етап. Крім забезпечення житлом, вона стосуватиметься й інших, не менш важливих пунктів – здобуття професії, влаштування на перше робоче місце та багато іншого. Думаю, що вже до кінця року вона буде затверджена на сесії облради», -  каже керівник служби у справах дітей.

Загалом, на думку пана Ковалика, діюча програма в області реалізовується непогано. Хоча, зауважує, що планувалось краще.

«Та враховуючи можливості місцевих бюджетів, і це добре. Адже є області, де вона взагалі не виконується», - каже службовець.

Прикметно, що серед 13 дітей, які отримали власний дім, немає жодного франківчанина. Тільки з Калуша, Долини та Рожнятова.