Прикарпаття ще й «ополчується»


Днями в Івано-Франківську в приміщенні облдержадміністрації відбулася обласна установча конференція громадського об’єднання «Народне ополчення Прикарпаття».

Головою організаційного комітету зі створення цієї структури є депутат облради (фракція «Батьківщина») Степан Волковецький. А захід модерував його колега по фракції голова облдержадміністрації Андрій Троценко.

Як наголосив С. Волковецький, у створенні цієї організації немає жодного політичного підтексту, вона є неполітичною, ніякої участі у виборах брати не може і не підпорядкована жодній політичній силі. За його словами, в багатьох областях України створюють такі ж структури.

«Ситуація в Україні критична, — пояснив С. Волковецький. — Сепаратисти під керівництвом московських спецслужб захопили та контролюють окремі життєво важливі об’єкти на території сходу України. Фактично в Україні йде неоголошена війна. За таких обставин згідно з давніми українськими традиціями народ сам бере в свої руки ініціативу захисту Батьківщини, створюючи народне ополчення».

«Народне ополчення Прикарпаття» повинно охопити своїми структурами всю область, кожен населений пункт, вважає голова оргкомітету.

На конференції А. Троценко зачитав звернення до жителів Івано-Франківщини та закликав їх взяти активну участь у формуванні структур народного ополчення, щоб спільними зусиллями забезпечити за потреби громадський порядок та оборону.

«Жителі Прикарпаття завжди виступали за вільну, сильну та єдину Україну, за гідне і мирне життя й не хочуть допустити кривавого сценарію, який на сьогодні вже відбувся в Криму та відбувається на території східних областей України, — зазначив А. Троценко. — Вже понад місяць на Прикарпатті діє Рада оборони області, створено громадську організацію «Народне ополчення Прикарпаття» та відповідно до чинного законодавства розроблено її статут, яким передбачено можливість на добровільних засадах об’єднати всіх громадян області, що готові захистити територіальну цілісність, суверенітет нашої Вітчизни та забезпечити порядок на її теренах».

Як повідомила прес-служба ОДА, до кінця квітня керівники місцевих органів виконавчої та представницької влади повинні скликати загальні збори громадян за місцем їх проживання з метою залучення до оборонної роботи та створення в кожному населеному пункті структур народного ополчення. Очолюватиме його полковник Сергій Хамчук.

Депутат облради, координатор Штабу національного спротиву під час подій Революції гідності  Василь Попович вважає створення «Народного ополчення Прикарпаття» питанням дискусійним. Адже, на його думку, вже є «Народна самооборона» і «Правий сектор», які проявили себе під час подій на Майдані, тому саме їх треба розвивати і підтримувати.

Коментар: 

Іван Монолатій, академік Академії наук вищої школи України, доктор політичних наук, професор ПНУ ім. В. Стефаника:

— Створення такої громадської організації є свідченням того, що президентські перегони почалися. Щоправда, на інституційному рівні, бо дотепер збірної організації, яка б заявляла про якісь виборчі пріоритети, свої цінності, не було. З цього погляду таке треба вітати, оскільки все ж буде консолідація тих сил, які у демократичному сенсі можуть виступати, наприклад, за політичну фігуру Тимошенко, підтримувати її, висувати вимоги до чинної влади, вести полеміку з політичними опонентами. Проте створення нині якихось нових структур не є виправданим чи ефективним, тому що під них виділятимуть якісь матеріальні ресурси, щодо людей, які в них працюватимуть, буде вимога, аби вони забезпечували привабливі показники для того чи іншого кандидата в президенти. Такі громадські організації політологи називають квазіпартійними утвореннями, оскільки згодом вони висувають політичні вимоги. І це може відіграти негативну роль у рекламі самого кандидата на пост президента. і чи зможе така організація об’єднати довкола себе якісь демократичні сили — це вже друге питання. Тому що люди розчаровані і дезорієнтовані нинішньою ситуацією. Адже бачимо, що ні центральна, ні місцева влада не є ефективною у своїй діяльності.

Дуже дивно, що таку організацію не створили під час подій на Майдані чи відразу після них, а в період виборчих баталій. Електоральні закони свідчать, що ті, хто хоче бути піонерами, першими особами, нерідко опиняються на маргінесі.

Галичина