Шевченко будує бізнес на рейдерстві?


Історію свого успіху Олександр Шевченко, директор ТК «Буковель» і кандидат на народного депутата ВР по 83 округу (Івано-Франківська), вже неодноразово розповідав під час безкоштовних екскурсій до «Буковелю».

Ці «благодійні» поїздки, за твердженнями опонентів і ЗМІ, пан Шевченко використовував як своєрідний підкуп у власній передвиборчій агітації у 2012 році.  

Цікаво, чи згадував бізнесмен про те, яким чином здобув землю для «Буковелю» та арешт Юрія Добровольського, заступника керівника ТОВ «Скорзонера», що володіє курортом.

У 2010 році співробітник Генпрокуратури затримали Юрія Добровольського, який на той час уже обіймав посаду начальника головного управління земельних ресурсів у Івано-Франківській області.  До цього призначення в березні 2008 року Добровольський працював заступником директора «Скорзонери». В офісах компанії проводилися обшуки, а керівництво погрожувало припинити інвестиції в розвиток туркомплексу. Найбільше слідчі цікавилися відведенням земельних ділянок для ТОВ «Скорзонера», грошовою оцінкою земель Поляницької сільської ради, на яких розміщений курорт «Буковель», проектами й будівництвом нових доріг до курорту, зокрема, через територію природного заповідника «Горгани». Головні претензії правоохоронців стосувалися земельних аукціонів, на яких «Скорзонера» придбала сотні гектарів у 2008 році за заниженою ціною. Так, у 2008 році на «Прикарпатскій регіональній біржі» «Скорзонера» придбала 22 ділянки загальною площею 336,7 га за 16,028 млн грн. Тобто за 1 ар компанія сплатила 476 грн, у той час як ринкова ціна землі в Поляниці сягала тоді 20 тис. дол.

Олександр Шевченко, який займається об’єктом «Буковель» з першого дня заснування – з 2000 року,  тоді відмовився коментувати припущення, що ситуація мала ознаки рейдерства.  

Одночасно Шевченко заявив про можливість зупинки курорту й припинення інвестицій у комплекс. До речі, це не перша така заява бізнесмена. У 2005 році він уже обіцяв припинити інвестування, коли його затримували за звинуваченням у контрабандному ввезенні автомобіля, а облдержадміністрація вимагала від компанії сплатити додаткові кошти за лісовтрати.

Як бачимо, потенційний народний депутат ВРУ вміє будувати власний бізнес і досягати успіху, незважаючи на суспільні інтереси та загальноприйняті норми. Хоча це можуть бути лише припущення…