В Івано-Франківську все ж таки відкриють факультет "журналістики"?


Щороку під час вступної кампанії спеціальність «журналістика» має неабияку популярність. Вищі навчальні заклади відповідно реагують на такий попит.

З наступного навчального року в Прикарпатському національному університеті ім. В. Стефаника до близько 60 спеціальностей, за якими готують фахівців, може приєднатися і «журналістика». Тут цю спеціальність планують відкрити у її класичному форматі з поділом на газетну, теле- і радіожурналістику.

Про це в інтерв'ю газеті "Галичина" повідомив директор інституту філології, завідувач кафедри української літератури та журналістики, доктор філологічних наук, професор Степан Хороб.

"Почну з того, що часто спостерігаю впродовж кількох останніх років під час вступної кампанії надзвичайний ажіотаж навколо «журналістики», яка серед абітурієнтів має неабияку популярність. Випускники все настирливіше запитують: «Чому у вас в університеті немає журналістської спеціальності? Чи є можливість відкрити її?». Крім того, за даними керівництва обласної організації Спілки журналістів України, нині на Прикарпатті явно не вистачає чи не в кожному редакційному колективі, зосібна в новостворених інтернет-виданнях, кваліфікованих журналістських кадрів, власне з фаховою освітою.

А ті, хто працює журналістом і не має спеціальної освіти, за даними керівництва обласної організації Спілки журналістів України, а їх близько 80, готові вступити на заочну форму навчання. Наступний, не менш важливий чинник, що спонукає до відкриття нової спеціальності — дуже багато журналістів, котрі нині працюють в івано-франківських ЗМІ, свого часу закінчили філологічний факультет Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.

Це Василь Мороз, Оксана Процюк, Леся Тугай, Іван Гладиш, Іван Харук, іван Нікітін, Іван Ципердюк, Лариса Фреїшин, Ольга Котюк, Сергій Борис, Володимир Гарматюк, Наталка Голомідова, Лілія Боднарчук, Володимир Бодак, Любов Загоровська, Сабіна Ружицька і багато інших. Можна сказати, що випускники-філологи не лише знайшли себе в сучасному світі соціальних комунікацій, а й утвердилися як творчо обдаровані особистості і навіть керівники редакційних колективів. Я вже не кажу про тих, хто закінчив навчання в інституті філології і працює у всеукраїнських редакціях. Це іван Андрусяк, Христина Стебельська, Уляна Глібчук, Геннадій Шиманський, Ольга Шеремета.

Або ж стали відомими українськими письменниками: Юрій Винничук, Степан Процюк, Тетяна Малярчук, Володимир Качкан, Ольга Слоньовська, Анна Баран-Арсенич, Іван Андрусяк. Як бачимо, в інституті філології існує добра творча атмосфера для самореалізації своїх літературних і журналістських інтенцій, тому саме він став тією базою, на якій, я певен, уже найближчим часом буде відкрито нову спеціальність — «журналістика».

Власне, ректорат університету активно підтримує намагання дирекції інституту реалізувати цей задум. Є діяльна підтримка у цьому й обласної державної адміністрації, обласної організації Спілки журналістів України. Словом, усі зацікавлені в тому, аби в одному з найстаріших навчальних закладів Прикарпаття відбувалася підготовка фахівців сучасних ЗМі.

Це і є нашою аргументацією в Міністерстві освіти і науки України, чому маємо намір відкрити цю спеціальність", - розповів пан Хороб.