В Калуші оптимізують систему освіти. Які зміни очікувати?


В Калуші затвердили план оптимізації мережі закладів освіти.

Про це повідомив міський голова Андрій Найда. За словами мера, оптимізація була неминучою, адже, на жаль, спостерігається значне зменшення чисельності дітей та недофінансування державної освітньої субвенції близько 50 млн грн. І основне – це зміни законодавства.

"За результатами робочої комісії напрацьовані положення, що є основою плану оптимізації. Пропонується, щоб у громаді з 1 вересня 2027 року працювали всього 2 ліцеї, а всі інші заклади перепрофілювати на гімназії. Адже з огляду на бачення Міністерства освіти – профільні ліцеї мають бути відокремлені від початкової та середньої ланок. Заклад, який буде забезпечувати освіту ІІІ ступеня має бути самостійним. На кожній паралелі має бути не менше 2-х класів. А у перспективі – на кожній паралелі має навчатися не менше 200 учнів. Таким чином наповнюваність ліцеїв повинна сягати не менш як 600 учнів. Оскільки є ліцеї, де просто фізично не може бути такої наповнюваності – будуть створені академічні ліцеї. Тут будуть забезпечуватися навчання дітей на ІІІ рівні освіти, навчання освітніми профілями та підготовка до вступу. І діяти ліцеї будуть у підпорядкуванні області. У Калуші є ймовірність створення одного такого ліцею. Окрім цього є перспектива створення наукового ліцею, яким вірогідніше стане ліцей ім. Дмитра Бахматюка",- каже мер.

Окрім того планом оптимізації пропонувалося затвердження наповнюваності класів. Зокрема, у міських закладах освіти наповнюваність 1 класів повинна бути не менше як 23 учнів. А 5, 10 класів – 24 учні. У закладах освіти сільської місцевості 10 класи повинні мати не менше як 18 учнів.

"Важливо розуміти, що освітня субвенція розраховується власне за такими вимогами наповнюваності. Розуміючи, що ліцеям сільської місцевості майже не реально мати таку наповнюваність, натомість ми плануємо збільшити її у міських школах. Це дасть змогу врівноважити коефіцієнт РНК до потрібного рівня. Плануємо створити кілька опорних закладів і приєднання до них низки гімназій у статусі філій. Бо з 1 вересня 2025 року держава не буде фінансувати заклади, де навчається менше як 45 учнів, а з вересня 2026 - де менше як 60. Це стосується середньої ланки. З урахуванням статистики народжуваності, розуміємо, що до 2026 року в нас, на жаль, будуть заклади, де 60 учнів середньої ланки не набереться",- написав Андрій Найда.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!