В ОПОРі заявили про ймовірність втручання РФ та Угорщини у місцеві вибори в Україні


СБУ має реагувати на такі факти, наголошують у Громадянській мережі ОПОРА.

Існує ймовірність втручання представників Росії та Угорщини у місцеві вибори в Україні. Як передає кореспондент УНІАН, голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська заявила на пресконференції, що "нами зафіксовано факти втручання іноземних держав у виборчу компанію". За її словами, зокрема йдеться "про агітацію посадових осіб держави Угорщина на території України за одну з політичних партій", інформує Уніан.

Як сказала Айвазовська, ОПОРА, зафіксувавши ці факти, звернулася до Міністерства закордонних справ, а МЗС, відповідно, до Служби безпеки України "з метою попередження в'їзду цієї особи на перспективу, тому що вона порушила законодавство України".

Айвазовська повідомила, що ОПОРА також досліджувала форми кібератак, кібервтручання у виборчий процес. За її словами, зокрема йдеться про ситуацію щодо направлення від нібито СБУ листа п'ятому президенту України Петру Порошенку та партії "Європейська солідарність" щодо необхідності надання персональних даних всіх кандидатів вид "ЄС" у Донецькій і Луганській областях. Як зауважила Айвазовська, це свідчить про те, що "ініціаторами була третя сторона, ймовірно, що це Російська Федерація".

"Закликаємо СБУ прореагувати не у спосіб оприлюднення новини на своєму сайті, що вони не надсилали цей запит до "Європейської солідарності", а здійснити необхідне дослідження цієї справи та оприлюднити для суспільства інформацію, чи мало місце втручання дійсно з боку РФ в українські вибори. Такі факти необхідно розслідувати, а не обмежуватися коментарями", - наголосила Айвазовська.

Як повідомляв УНІАН, 6 жовтня ряд народних депутатів, зокрема співголова фракції "ЄС" Ірина Геращенко, розмістили у Facebook скан-копію листа нібито від Головного управління СБУ в Донецькій та Луганській областях до голови партії Порошенка з проханням надати перелік кандидатів та їхні біографічні дані, які балотуються в Донецькій області до місцевих рад, на посади голів міст, селищ та сіл.

Того ж дня в СБУ заявили, що повідомлення народних депутатів від "Європейської солідарності" з приводу тиску на них з боку СБУ варто сприймати як бажання отримати додаткові електоральні бали. В СБУ зауважили, що не надсилали до партії "ЄС" "жодних листів такого змісту".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!