Вдаване каліцтво


Багатьох франківчан розчулює дівчина із викривленими стопами, яка постійно просить гроші біля катедри чи коло ринку. "Така молода, а вже каліка", - жаліють жебрачку милосердні люди і кидають їй гроші у пакет. А з'ясувалося - даремно. "Кривенька качечка", як називають дівчину франківці, симулює каліцтво заради грошей.

"Кривеньких качечок" в Івано-Франківську насправді троє. Усі вони мають циганську зовнішність. Часом жебрають разом, але найчастіше в центрі міста можна зустріти якусь одну із них. На місцевих інтернет-форумах франківці неодноразово сперечалися, що це може бути за хвороба, щоб аж так викривлювало ноги, і чи дівчата справді каліки.

У міліції стосовно каліцтва цих жебрачок вже давно не мають сумнівів. Екс-начальник міліції громадської безпеки Валентин Данилюк розповів, що дівчата по півроку тренуються, аби могти так розтягувати сухожилля. Міліціонер запевнив, ці що псевдокаліки дуже вправно тікають від патруля на цілком рівних ногах. На Вербну неділю журналісти "ГК" випадково на власні очі пересвідчилися, що "кривенька качечка" здатна ходити рівно і швидко.

Момент, коли святково вбрані франківці одразу після служби Божої у катедрі виходять на площу Шептицького святити вербові лози, - золотий час для жебраків. Поки люди у довгих рядах чекають священика зі свяченою водою, жебраки обходять ці ряди, мало не кожному зазираючи в очі. "Кривенька качечка" дуже виділяється серед інших прохачів.

Вона виразно шкутильгає, допомагаючи собі костуром. Від вигляду її скривлених стоп стискається серце. Вона ледве пересувається, горблячись і жалібно стогнучи. Гроші так і сиплються у її пакет. Хтось дає дівчині шутку. Так вона і шкутильгає до кінця людських рядів, розмахуючи костуром і шуткою.

Святочні франківці ще кілька хвилин вітаються, перемовляються, заходять до церкви. Дівчина не втрачає можливості у цей час обійти людей ще раз. За півгодини після останньої служби площа Шептицького порожніє. Немає людей - немає й роботи. "Кривенька качечка" у супроводі діда-скрипаля, який вигадав собі легенду, що він гуцул з Рахова, у якого померла жінка і на руках лишилися малі діти, швидко йдуть зі спорожнілого майдану.

Все ще на скривлених ногах вона доволі вправно доходить до маршрутки і на диво швидко заскакує досередини разом із дідом псевдогуцулом, який насправді є мешканцем Хмельницького. Сідає на перше сидіння і одразу ж дістає з пакету оберемки купюр. Починає рахувати гривні, акуратно складаючи їх за номіналом і перекладаючи у білу торбинку, яку носить через плече. Пасажири не звертають на неї уваги.

Так само вправно зіскочивши з маршрутки на потрібній зупинці, дівчина умить випрямляється і дуже швидко чимчикує додому, розмахуючи посвяченою шуткою і костуром. Вона мешкає у доволі пристойному особняку.

Як пояснили у секторі зв'язків із громадськістю міського відділку УМВС, міліція не має права затримувати жебраків. Жебрацтво не вважається порушенням закону чи громадського спокою. Людина сама вирішує, давати гроші жебракові чи ні. Жебраків можуть затримати лише на три години для з'ясування особи та прочитати лекцію про аморальність такої поведінки. Підставою для затримання жебрака може бути заява про шахрайство, погрози чи вимагання. "В умовах нинішнього законодавства ми нічого не можемо зробити з такими артистами. Єдина порада - не давайте їм гроші", - кажуть у міліції.