Вищі пенсії і прожитковий мінімум. Що ще зміниться з 1 грудня


У грудні має зрости прожитковий мінімум, і, відповідно, трохи зростуть пенсії. Натомість електрика (суттєво) і газ (несуттєво) подорожчають.

"Мінімум" - більший. На що це вплине?

З 1 грудня, згідно з законом про бюджет, зросте прожитковий мінімум. Загальний прожитковий мінімум становитиме 2189 грн на місяць. Це на 71 грн більше, ніж показник, що діяв з липня цього року, інформує BBC News Україна.

Але його беруть за основу для розрахунків низки соцвиплат. Наприклад, для розрахунку аліментів беруть прожитковий мінімум для дітей. Якщо дитині до 6 років, він становитиме 1921 грн на місяць, а з 6 до 18 років - 2395 грн. Аліменти не можуть бути меншими, ніж 50% від прожиткового мінімуму для дитини певного віку, але й не більше 10 прожиткових мінімумів.

Від "дитячого" прожиткового мінімуму залежить і соціальна допомога самотнім матерям, - якщо їхні доходи не перевищують мінімум.

Для працездатних осіб прожитковий мінімум зросте до 2270 грн на місяць. Саме цей показник враховується при індексації заробітних плат. Він же береться за основу виплат з безробіття, які не можуть перевищувати чотири прожиткових мінімуми для працездатної особти, тобто з 1 грудня це буде 9080 грн.

Для жінок, які є найманими працівниками чи підприємцями, що сплачують ЄСВ, розмір декретних виплат не може бути меншим, ніж 25% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи.

Разом із тим, мінімальна зарплатня поки що залишається незмінною, і становить 5000 грн на місяць. 

Пенсії зростуть. Переважно на кілька гривень

пенсіонер

Для осіб, які втратили працездатність, прожитковий мінімум є базою для розрахунку пенсії. Тож мінімальна пенсія також зросте - до 1769 грн на місяць. Це на 57 грн більше прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, що діяв від липня цього року. 

Як повідомили у Пенсійному фонді, через це пенсії для непрацюючих пенсіонерів автоматично перерахують. 

Втім, мінімальну пенсію в Україні отримують не так багато пенсіонерів, тож і підвищення пенсій для багатьох буде далеко не на 57 грн. 

пенсіонерка

Втім, левова частка українських пенсіонерів мають не набагато вищі пенсії, ніж ті, хто отримують мінімальну. Із понад 11,2 млн пенсіонерів 45%  мають від 2000 до 3000 грн на місяць, ще 15% - від 3000 до 4000 грн. 

Саме вони отримують певні доплати, розмір яких, як пояснили у Пенсійному фонді,  залежатиме від того, яка саме складова пенсії залежить від прожиткового мінімуму, наприклад, це може бути доплата за понаднормовий стаж. 

Наприклад, якщо доплата за 4 роки понаднормового стажу складала 68,48 грн (1712 грн х 4 %), то з 1 грудня 2020 року вона складатиме 70,76 грн (1769 грн х 4 %), пояснюють у Пенсійному фонді. Відповідно розмір пенсії збільшиться на 2,28 грн. 

За даними Пенсійного фонду, на 1 жовтня пенсію за віком в Україні отримували трохи менш як 8,5 мільйонів пенсіонерів. Середній розмір такої пенсії - 3 430 грн на місяць. 

Півмільйона військових пенсіонерів отримують в середньому 5 502 грн, а довічне утримання 3,5 тисячі суддів, які отримують пенсії за окремим законом, становить в середньому 52 420 грн на місяць. 

Зі зростанням мінімальної пенсії зросте і максимальна пенсія за віком - до 17 690 грн. Але щоб мати таку пенсію за законом про загальне пенсійне забезпечення, треба мати стаж не менше 35 років та офіційну зарплату у понад 53 тис. грн.

Продовження на сайті BBC News Україна.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!