Як франківчанам економити на комунальних послугах


В умовах загального подорожчання у прикарпатців виникає необхідність рахувати кожну копійку. Це стосується і комунальних послуг. Адже з травня ціна на газ має піднятися на половину, ціна ж на паливо підскочила ще більше. То що ж може зробити кожен, щоб зекономити сімейний бюджет, більше того – зберегти природні ресурси – поговоримо далі.

В готелях європейських країн біля кожного крану стоїть попередження про вичерпність прісної води. Тут і рекомендації щодо споживання. Експерти радять вдома, під час миття посуду, не вмикати кран на повну потужність. А також під час чищення зубів перекривати кран з водою.

Щодо споживання електроенергії в Європі теж виважене відношення. В першу чергу, там встановлюють альтернативні джерела енергії – сонячні батареї, вітрові станції, використовують енергію спалювання. Більше того – на ці частини витрат окремого домогосподарства держава надає дотації, а електростанції зобов'язує встановлювати певну кількість альтернативних джерел енергії.

А от щоб зменшити споживання електроенергії вдома варто встановити лічильники на різні тарифи. Нічний тариф є нижчим, тому тим, хто пів ночі проводить за монітором комп'ютера чи переглядом телепередач це буде актуальним. А ще варто замінити лампи розжарювання на енергозберігаючі лампочки. Ціна на них значно вища, ніж звичайних лампочок «ілліча», проте й служитимуть вони довше. Приблизно три роки. Термін служби можна продовжити, якщо не вмикати й не вимикати таку лампу через кожні кілька хвилин. Крім того, енергозберігаючі лампочки споживають значно менше електроенергії. Світло від таких приладів наближене до природнього, тож не так погано впливає на зір. Хоча мінімальне, що може зробити кожен - просто не забувати вимикати світло в кімнаті.

Одним з пріоритетних напрямків для України є зменшення споживання природнього газу, який до нас постачає «братня» Росія. Що можна зробити вдома, щоб зменшити рівень споживання цього продукту, ціна якого з травня ще й підніметься на 50%? По-перше, встановити вдома лічильник, а також термостат на котел. Останній допоможе відрегулювати температуру в кімнатах автоматично, а в час, коли нікого немає вдома – просто вимкне котел. В нинішніх умовах дехто встановлює котли на дровах, замість звичних газових чи електричних, повністю відмовляючись від газу.

На окрему увагу заслуговує і зменшення споживання палива. До того ж, ціна на нього за останні кілька місяців піднялася більше, ніж на 60%. Тож, варто почати ходити пішки, щоб знизити негативний вплив вихлопних газів на довкілля, загазованість в місті, а також зменшити споживання вичерпного природнього ресурсу. Хотілося б як альтернативний варіант порекомендувати пересісти на двохколісний транспортний засіб. Проте, в Івано-Франківську, де відсутні велодоріжки і погані дороги, велосипедист сприймається, радше, як перешкода для водіїв та пішоходів.

Якщо ж взяти екологічний бік питання, то рівень споживання природних ресурсів зростає в цілому світі. Приміром, до 2050 року експерти очікують зростання населення Землі до 9,1 млрд. чоловік, підвищення попиту на електроенергію на 80%, а також збільшення споживання води на 55%.

Глянувши на ці цифри стає страшно і мимоволі задумуєшся над тим, що ми залишимо у спадок нащадкам. Але ж якщо взяти до уваги показники споживання води, електроенергії та інших ресурсів конкретною людиною, то вимальовується картина, який внесок кожен може зробити в збереження довкілля. А крім того – зекономити бюджет сім’ї, що в умовах нинішньої складної суспільно-економічної ситуації є доволі актуальним.

                                                                Ірина Федоляк, спеціально для "Бліц-Інфо"